Τα χαρτοφυλάκια αναζητούν ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές

Τα χαρτοφυλάκια αναζητούν ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές

Με τις εκθέσεις των διεθνών οίκων να συγκλίνουν αφενός στην ενίσχυση των αποδόσεων των χρηματαγορών μέσω μετοχών και αφετέρου στην πιθανή υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών σε σχέση με αυτών των ΗΠΑ, είναι φυσικό να στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ως προς το ότι προτιμητέος επενδυτικός προορισμός είναι οι μετοχές και όχι τα ομόλογα, η λογική εδράζεται στην προσδοκώμενη νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, εστιάζοντας στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πιθανότερο είναι να υπεραποδόσει η Ευρώπη, καθώς μια τέτοια πεποίθηση προέρχεται από την ανάλυση τόσο του προσδοκώμενου πληθωρισμού που φαίνεται να είναι «ακίνδυνος» για μια άτσαλη αναπροσαρμογή επιτοκιακής στόχευσης εκ μέρους της ΕΚΤ, όσο και από την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εντός του 2021.

Έτσι, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια αναζητούν κυρίως τέτοιες λύσεις ευρωπαϊκών μετοχών. Οι κλάδοι δε, όπου συγκεντρώνονται τα βλέμματα, είναι σαφώς οι κλάδοι ενέργειας (κυρίως ανανεώσιμων πηγών), τεχνολογίας, κατασκευών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αυτό δικαιολογείται από τη γενική ανάλυση μεγέθυνσης της οικονομίας, από όπου προκύπτει μια σαφής και εντεινόμενη συσσώρευση χρηματικών κεφαλαίων εκεί, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Με άλλα λόγια, ο κόσμος μετασχηματίζεται με κεντρικό άξονα αυτές τις δραστηριότητες, κάτι που με τη σειρά του προσελκύει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εξάλλου, και οι εταιρίες αυτών των κλάδων επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, όντας πολύ ισχυρές και κερδοφόρες, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. ΟΙ  ως άνω αναφερθέντες κλάδοι έχουν πανηγυρικά υπεραποδόσει έναντι των υπολοίπων βασικών.

Οι επιλογές ενός επενδυτή εδώ είναι τουλάχιστον δύο: πρώτον, η κατά μόνας επιλογή μετοχών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με ανάλυση τόσο κλαδική όσο και εταιρική. Η τελική διάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου θα εξαρτηθεί από τον ίδιο, την ανοχή του στον κίνδυνο και την περίοδο διακράτησης.

Δεύτερον, η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) που εστιάζουν κατά κλάδο ή κατά περιοχή. Επί παραδείγματι, ένα Α/Κ επί τεχνολογίας (κλαδικό) ή ένα Α/Κ ευρωπαϊκών μετοχών που κάνει tracking τον EUROSTOXX 600 (γεωγραφικό ή ανά δείκτη). Με αυτόν τον τρόπο, ο επενδυτής αποκτά αφενός την τεχνογνωσία του/των διαχειριστή/ών του Α/Κ, αφετέρου τη διασπορά σε πάρα πολλές μετοχές χωρίς ιδιαίτερη έρευνα από τον ίδιο ως προς την χρηματοοικονομική κατάσταση της κάθε εταιρείας.

Έτι περεταίρω, ο επενδυτής στρέφεται σε Διαπραγματεύσιμα Α/Κ (ETFs) καθώς το μέγεθος επένδυσης είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα και η αγοραπωλησία είναι άμεση. Οι επιλογές εδώ είναι επίσης πολλές, να αναφερθεί όμως ότι υπάρχουν περιορισμοί ως προς τα ETFs κάποιων χρηματιστηρίων, όπως λ.χ. του NYSE Arca. Βεβαίως, οι εκδότες έχουν μεριμνήσει ώστε τα περισσότερα «εμπορικά» ETFs να διαπραγματεύονται συναλλήλως τόσο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), όσο και του Μιλάνου (BVME) με μικρές διαφορές στην αποτίμηση λόγω νομίσματος (GBP και EUR).

Ακόμα, ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει ETFs με πολλαπλασιαστή (leveraged) ώστε να αυξήσει την ενδογενή μεταβλητότητα της επενδυτικής του επιλογής, μα πάντα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τον κανονισμό του κάθε ενός, και τις λεπτομέρειες στη διαπραγμάτευση, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

Κλείνοντας την αναφορά αυτή, να παραθέσουμε κάποιες επιλογές που δεν έχουν βεβαίως χαρακτήρα εξαντλητικό, όπως τα κλαδικά Global Clean Energy της Ishares και το γεωγραφικά/δείκτη Stx EU600 Basic Resource της Lyxor, το MDAX Ucits της Ιshares και το MSCI Europe (πρώην EMU) της Amundi. Σίγουρα, μια απλή έρευνα από τον επενδυτή θα τον βοηθήσει να βρει αυτό που πραγματικά του αρμόζει, αξιολογώντας κατά βάσει τα δεδομένα που παρέχει ο διαχειριστής, οι αποδόσεις, η συσχέτιση με κάποιον δείκτη, κ.τλ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.