Συνεχίζουν να υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζουν να υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, Παρασκευή, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τη συνάντηση των G20 στο Αμβούργο και τις συνεχιζόμενες υποθέσεις για ενδεχόμενη ολοκλήρωση της πολιτικής νομισματικής τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2% στις 382,44 μονάδες και τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά την παρουσίαση των νέων στοιχείων που έδειξαν αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg.com

Παράλληλα, στη Φρανκφούρτη ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,25% στις 12.351 μονάδες, στο Λονδίνο ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί επίσης κατά 0,25% στις 7.318 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,3% στις 5.135 μονάδες.

Στη ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 εμφανίζει απώλειες 0,2% στις 10.47 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,5% στις 20.976 μονάδες.

Στα βασικά μακροοικονομικά νέα, η άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας το Μάιο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρέχοντας ακόμη μία ένδειξη της ισχυρής ανάπτυξης που παρουσιάζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε το Μάιο κατά 1,2% μετά την άνοδο 0,7% που είχε καταγράψει τον Απρίλιο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκε και η γαλλική βιομηχανική παραγωγή, που αυξήθηκε κατά 1,9% το Μάιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση 0,5%.

Στο μέτωπο της ΕΚΤ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας Benoit Coeure, δήλωσε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ενισχύεται, ωστόσο ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αδύναμος και για αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει αρκετά προσεκτικά και με ευέλικτο τρόπο την πολιτική της ώστε να αποτρέψει διαταραχές των αγορών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν χρειαστεί, το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) θα συνεχίσει να προσαρμόζει τα εργαλεία του, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά», τονίζοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το πώς επικοινωνούμε τέτοιες εξελίξεις».

Τέλος, στα πολιτικά νέα της ημέρας, στο πλαίσιο της G20 τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρώτη συνάντηση D. Trump - V. Putin, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο και όπως είναι λογικό μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν πολλά ακανθώδη θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.