field_kentriki_fotografia
Συνέχεια του bear market ράλι ή ξεκίνημα ενός νέου bull market;

H ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες οδηγεί στο ερώτημα αν μέσα στο κατακαλόκαιρο η μεγάλη πτώση των μετοχών, το bear market του 2022, τελείωσε. Το να εντοπίσει κανείς ένα bear market που «πεθαίνει» ή το ξεκίνημα ενός νέου bull market δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι απόψεις διίστανται.

Στην τρέχουσα συγκυρία οι «ταύροι» εστιάζουν σε τεχνικά σημάδια για ενδείξεις στο ερώτημα αν το καλοκαιρινό ριμπάουντ στη Wall Street θα έχει συνέχεια. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 16% από τα χαμηλά του στα μέσα Ιουνίου, ένα ράλι που απέκτησε περισσότερη δυναμική μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο ανοδικός του ρυθμός επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο. Αυτό ενίσχυσε τις προσδοκίες πως η Fed θα ολοκληρώσει τις επιβλαβείς για την αγορά αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η άνοδος των μετοχών που βοήθησε τον δείκτη S&P500 να καταγράψει την καλύτερη επίδοση οκτώ εβδομάδων, εδώ και ένα χρόνο, τον έχει φέρει πολύ κοντά στο επίπεδο retracement Fibonacci του 50% των ζημιών του φετινού bear market.

Tη Παρασκευή, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην περιοχή των 4.231 μονάδων. Τελικά ο δείκτης ξεπέρασε το επίπεδο αυτό και έκλεισε στις 4.280,15 μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι έσβησε το ήμισυ των ζημιών που υπέστη στην πτώση του από το υψηλό του Ιανουαρίου. Στην πράξη, η ανοδική διάσπαση των 4.231 μονάδων συνιστά μια τεχνική ένδειξη ότι η κούρσα του θα έχει συνέχεια, μουσική στα αυτιά των «ταύρων». Η έλλειψη όμως μιας ικανοποιητικής διόρθωσης στον S&P500 τις τελευταίες εβδομάδες δικαιολογεί επιφυλακτικότητα στην ερμηνεία του σημαδιού αυτού.

Αν και μια τέτοια εξέλιξη δεν υπόσχεται αναγκαστικά περισσότερα κέρδη, μπορεί να σημαίνει ότι το φετινό bear market τελείωσε, κρίνοντας τουλάχιστον από την ιστορική εμπειρία. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κάθε φορά που ο δείκτης S&P500 ανέκαμπτε κατά 50% μετά από μια πτωτική πορεία ενός bear market, εντούτοις δεν κατέγραφε ποτέ χαμηλότερο χαμηλό.

Ένα κλείσιμο πάνω από τις 4.231 μονάδες δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν θα υπάρξει αδυναμία για τις μετοχές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στα προηγούμενα retracement 50% το 1974, 2004 και 2009 υπήρξαν αναταράξεις λίγο μετά την ανοδική διάσπαση του τεχνικού αυτού επιπέδου.

Η σημαντική κούρσα των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα για τις «χτυπημένες» μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, οδήγησε τον δείκτη Nasdaq σε άνοδο άνω του 20% από το φετινό χαμηλό του, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το bear market του 2022 τελείωσε.

Οι απόψεις για το πως μπορεί κανείς να διακρίνει ένα bear market που «πεθαίνει» ή ένα νέο bull market που ξεκινά διαφέρουν. Μερικοί αναλυτές ορίζουν ως bull market μια άνοδο 20% από προηγούμενο χαμηλό. Άλλοι θεωρούν ότι ένα νέο bull market έχει αρχίσει στα σίγουρα όταν η αγορά καταγράψει νέο υψηλό ρεκόρ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις πολύ δυνατών ριμπάουντ εν μέσω ενός bear market.

Στο bear market του 2000-2002, για παράδειγμα, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κούρσες άνω του 20%. Όλες εκτός από μία εξασθένησαν όμως, ανοίγοντας τον δρόμο για χαμηλότερα χαμηλά για τον δείκτη.

Οι «ταύροι» σήμερα έχουν και ένα πρόσθετο λόγο για να γιορτάζουν. Το δυνατό ράλι έχει καταφέρει σημαντικό χτύπημα στον δείκτη άγχους, τον δείκτη VIX, που έχει υποχωρήσει σε χαμηλό αρκετών μηνών. Το βαρόμετρο φόβου VIX έκλεισε κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερεις μήνες.

Από το 1990 και μετά, ο δείκτης S&P500 σημειώνει κατά μέσο όρο ημερήσια κέρδη 0,11% όταν ο VIX κλείνει κάτω από τις 20 μονάδες, σε σύγκριση με ημερήσια πτώση 0,08% όταν ο VIX κλείνει πάνω από τις 20 μονάδες.