Συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street με επαναπροσέγγιση των ρεκόρ

Συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street με επαναπροσέγγιση των ρεκόρ

Ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς οι οποίοι κλείνουν ξανά την ψαλίδα από την περιοχή των ιστορικών υψηλών τους, καθώς η σταδιακή υποχώρηση των ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον υπό το φως των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων αφαιρεί μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας και ενισχύει την επενδυτική διάθεση, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο περίπου 200 μονάδων ή 0,6% και διαπραγματεύεται στις 35.978 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,5% κινούμενος στις 4.720 μονάδες, ενώ ανοδική κίνηση αλλά με μικρότερα κέρδη 0,3% ακολουθεί και ο τεχνολογικός Nasdaq που βρίσκεται στις 15.574 μονάδες.

Τα θετικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν χτες και σήμερα υποστηρίζουν ότι το ποσοστό νοσηλειών που προκαλεί η Όμικρον είναι χαμηλότερο από της Δέλτα, την οποία διαδέχεται όπως όλα δείχνουν ως επικρατέστερη παραλλαγή του κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, οι μετοχές των κλάδων που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων με τα νέα της έλευσης της Όμικρον, έχουν αντιστρέψει την πορεία τους και πλέον δίνουν ώθηση στις συναλλαγές.

Ενδεικτικά, οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ Delta Air Lines, American Airlines και Alaska Air άνοιξαν όλες με άνοδο από 1% έως 1,5%, ενώ τα καζίνο Las Vegas Sands και Wynn Resorts συνεχίζουν με ράλι 3,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Γενικότερα, με το χτεσινό κλείσιμο στο +0,7% ο Dow είχε ενισχυθεί κατά περισσότερες από 800 μονάδες τις τελευταίες δύο ημέρες και σε συνδυασμό με τη σημερινή ανοδική κίνηση πλέον βρίσκεται σε απόσταση 565 μονάδων από το ιστορικό υψηλό του. Αντίστοιχα, ο Nasdaq απέχει περίπου 600 μονάδες από το δικό του (στις 16.212), ενώ ο «δείκτης των δεικτών» S&P 500 έχει να διανύσει απόσταση περίπου μόλις 20 μονάδων για να καταγράψει νέο ρεκόρ.

«Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας στον οποίο δεν περιμένουμε να δούμε μεγάλη μεταβλητότητα, αλλά τελικά φέτος την είχαμε χάρη στην Όμικρον», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Άντζελο Κουρκάφας, αναλυτής στην Edward Jones.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «τις τελευταίες δύο ημέρες είδαμε μια δυνατή ανάκαμψη και τώρα βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από ρεκόρ. Κατά την άποψή μας, αυτό το διήμερο ράλι αντανακλά την πεποίθηση ότι η οικονομία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την απειλή από την νέα παραλλαγή».

Περαιτέρω θετική επίδραση στην επενδυτική διάθεση ήρθε και από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας ανήλθε σε 205.000 όπως αναμενόταν και έχοντας διατηρηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.