Συγκρατημένη αντίδραση για τη Wall... και στο βάθος Fed

Συγκρατημένη αντίδραση για τη Wall... και στο βάθος Fed

Συγκρατημένα αντέδρασαν οι δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, που αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών καθώς θεωρείται ότι αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Σε συνδυασμό δε με τις προχθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Fed κ. Janet Yellen, ενδέχεται να αποτελέσουν το “διαβατήριο” για αύξηση των επιτοκίων, εντός του Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2006.

Πιο συγκεκριμένα, στο 5% υποχώρησε η ανεργία τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου δημιουργήθηκαν 271.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 182.000 θέσεις εργασίας, οδηγώντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στην αμερικανική οικονομία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αφού κινήθηκε με οριακές διακυμάνσεις, κέρδισε τελικά 47,04 μονάδες ή 0,26% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.910,47 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 19,4 μονάδων ή 0,38% στις 5.147,10 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 0,78 μονάδες ή 0,04% στις 2.099,35 μονάδες χωρίς να ξεπεράσει τελικά το "ψυχολογικό" όριο των 2100 μονάδων.

Παρά τη μεικτή εικόνα που παρουσίασαν σήμερα οι δείκτες, έκλεισαν την εβδομάδα με συνολικά κέρδη περίπου στο 1%, συμπληρώνοντας ένα σερί έξι ανοδικών εβδομάδων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια σερί από την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2014.

Στην αγορά συναλλάγματος, έντονη ανοδική αντίδραση σημειώθηκε για το αμερικανικό δολάριο. Έναντι του ευρώ, το αμερικανικό δολάριο έφτασε νωρίτερα να ενισχύεται έως το 1,0706, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο για το αμερικανικό νόμισμα από τα τέλη Απριλίου, ενώ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με κέρδη 1,25%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0739.

Η ενίσχυση του δολαρίου φαίνεται να προβληματίζει τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, καθώς το προϊόν τους – αποτιμώμενο σε δολάρια- θα γίνει ακριβότερο και ενδεχομένως να επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών τους.

Η ανακοίνωση των στοιχείων της απασχόλησης, επηρέασε και την αγορά των ομολόγων, καθώς σε υψηλό πέντε ετών ανέβηκε η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου. Το διετές ομόλογο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης από τον Μάιο του 2015.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της εταιρείας TripAdvisor Inc τερμάτισε τις συναλλαγές με απώλειες 6,85% ενώ είχε φτάσει να κάνει βουτιά της τάξεως του 11% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ασθενέστερη αύξηση των κερδών για το τρίτο τρίμηνο καθώς τα έξοδά της αυξήθηκαν ραγδαία. Η αύξηση των εσόδων του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου έφτασε το 17% στα 417 εκατ. δολαρίων, έναντι των 430,2 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 53 cents ανά μετοχή. Σε αυτό το τρίμηνο τα κόστη αυξήθηκαν κατά 21% στα 327εκατ, δολάρια καθώς τα κόστη πωλήσεων και marketing έκαναν άλμα 21%.

Η εταιρεία Kraft Heinz Co. που ανακοίνωσε χτες τα πρώτα οικονομικά στοιχεία αποτελέσματα από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών και ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, είδε τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες 4,52% για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Η μετοχή της εταιρείας Youku Tudu Inc που θεωρείται το “Youtube της Κίνας” έκλεισε με κέρδη 7,26% μετά τη γνωστοποίηση εξαγοράς από τον Όμιλο εταιρειών Alibaba. H συμφωνία αναμένεται να “κλείσει” το πρώτο τρίμηνο του 2016.