Στήριξη από ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil, Fourlis και ΤΕΝΕΡΓ στο ΧΑ

Στήριξη από ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil, Fourlis και ΤΕΝΕΡΓ στο ΧΑ

Με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν επιστρέψει σήμερα στα έντονα ανοδικά πρόσημα και τον DAX ξανά πάνω από τις 13.000 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω πλήρους απουσίας πωλητών κινείται θετικά και πάνω από τις 640 μονάδες, βρίσκοντας ισχυρές στηρίξεις σε blue chips της πραγματικής οικονομίας και της ενέργειας με πρώτη τη ΔΕΗ που ενισχύεται κοντά στο 3%.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών είναι εξαιρετική σήμερα, καθώς τόσο οι μεγάλες αγορές της κεντρικής Ευρώπης όσο και του νότου, ενισχύονται άνω του 1%, με το Χ.Α. βεβαίως να παραμένει ουραγός σ’ αυτή την κίνηση. Θυμίζουμε πως σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Wall Street στις ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστό, λόγω της εθνικής αργίας της Labor Day. Πρόκειται για το αντίστοιχο της Πρωτομαγιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σ’ ό,τι αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum, απλώς η απόσυρση των πωλητών και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα αλλά και του εμπορίου, δίνουν στήριξη στο Γενικό Δείκτη. Δυνάμεις για άμεση υπέρβαση των 650 μονάδων δε φαίνεται να υπάρχουν, όπως η συσσώρευση πάνω από τις 640 μονάδες και η «ασφάλιση» αυτής της περιοχής, είναι θετικό στοιχείο.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαροί πωλητές στην περιοχή των 640 μονάδων είναι θετικό με το χρηματιστήριο να συσσωρεύει και να αναζητά καταλύτες και momentum ώστε να κινηθεί προς τις 650 – 670 μονάδες. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος από την αρχή σε θετική τροχιά έχει ανέλθει στις 643 μονάδες με άνοδο 0,66%, έχοντας έως τώρα διακύμανση μικρότερη των πέντε μονάδων.

Η αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο, κατώτερο της περασμένης εβδομάδας, διαμορφώνεται μόλις στα 20 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στην προηγούμενη – πρώτη – εβδομάδα του Σεπτέμβρη, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 38 εκατ. ευρώ, έναντι 30,3 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του Αυγούστου. Για να «ζωντανέψει» η αγορά, να αποκτήσει το απαραίτητο βάθος και να μπορεί να απορροφά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, θα πρέπει ο ημερήσιος τζίρος να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 55- 60 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.541 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 331 μονάδες με πτώση 0,38%, συνεχίζοντας την πολύ αδύναμη εικόνα όλου του τελευταίου διαστήματος.

Πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης είναι η μετοχή της ΔΕΗ που μετά το +9,62% της περασμένης εβδομάδας έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος εντός του 2020 και μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή και τη Σαράντης είναι τα μοναδικά blue chips χωρίς απώλειες φέτος! Η μετοχή έχει ανέλθει στα 4,45 ευρώ με άνοδο 2,86% και κεφαλαιοποίηση ξανά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νέα υψηλά περίπου πέντε ετών για τον τίτλο!

Κέρδη άνω του 2% έχουν και οι Viohalco και Fourlis, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Motor Oil, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. Σε ήπια αρνητική τροχιά είναι οι ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Lamda Development, Πειραιώς και Τιτάν.

Στον Mid Cap, κέρδη σημειώνουν μετοχές όπως Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings, AVAX, Intracom Holdings, Profile και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, παρά τα κέρδη του Γ.Δ. το κλίμα είναι μοιρασμένο με 45 ανοδικές και 43 πτωτικές μετοχές.