Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας την σκυτάλη από το θετικό κλείσιμο των χρηματιστηρίων της Ασίας.

Όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται  στην απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη στο εάν θα προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και στο εάν θα επεκτείνει τις αγορές ομολόγων από το πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Η προσφορά φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχει λειτουργήσει θετικά στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο θέμα της οικονομίας, όμως η Ευρώπη παρά τις ποσοτικές χαλαρώσεις, παραμένει στην μέγγενη του χρέους και της έλλειψης ανάπτυξης. Σε περίπτωση που ο Mario Draghi απογοητεύσει την Πέμπτη με τις δηλώσεις του, τότε πιθανών να δούμε τις επόμενες μέρες ένα sell off στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο χρηματιστήρια.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις υψηλότερες αποδόσεις των υπολοίπων μηνών, αφού από το 1988 μόνο πέντε φορές δεν έχει συμβεί αυτό.

Από τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ξεχωρίζουν ο Manufacturing PMI σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η ανεργία στην ευρωζώνη.

Ενδιαφέρον έχει το παρακάτω γράφημα, στο οποίο παρουσιάζεται ο S&P 500 και ο δείκτης των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης. Όπως παρατηρούμε, μέχρι και το 2014 οι δύο δείκτες βρισκόταν σε θετική συσχέτιση μεταξύ τους. Από το 2015 όμως αυτή η συσχέτιση έγινε αρνητική πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο -1.

Το θέμα είναι όταν θα αρχίσει να επανέρχεται η συσχέτιση μεταξύ των δύο, ποιος από τους δύο δείκτες θα κινηθεί; Ο S&P 500 προς αρνητική τροχιά ή τα ομόλογα υψηλής απόδοσης προς θετική; Μένει να το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE βρίσκεται στις 6,388 μονάδες με κέρδη  + 0,54%. Ο Νοέμβριος έκλεισε με απώλειες -0,06% για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Στις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση περιλαμβάνονται οι:

 

 

Στην Γερμανία ο Δείκτης DAX 30 βρίσκεται στις 11,383 μονάδες με κέρδη +0,28% Για τον μήνα Νοέμβριο ο DAX σημείωσε κέρδη +4,99%.

 

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 4,954 μονάδες με κέρδη +0,4%. Για τον μήνα Νοέμβριο ο CAC κατέγραψε κέρδη +1,24%.

Στην Ρωσία ο δείκτης Micex βρίσκεται στις 1,780.10 μονάδες με κέρδη +0,51%. Για τον μήνα Νοέμβριο ο MICEX κατέγραψε κέρδη +4,01%.

Στην Τουρκία ο δείκτης BIST 30 βρίσκεται στις 92,765.69 μονάδες με κέρδη +0,62%.

Αυτήν την ώρα ο χρυσός διαπραγματεύεται στα $1,069/ουγγιά με κέρδη +0,39%.

Το πετρέλαιο crude στα $41,80 με κέρδη +0,37%

Ενώ η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται στα 1,0593 +0,25%