Με οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα κινούνται στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς την ώρα που S&P500 διατηρείται στις παρυφές νέου ιστορικού υψηλού εν μέσω αισιοδοξίας για ευρύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την κρίσιμη ανακοίνωση της Πέμπτης για τον πληθωρισμό στη χώρα τον Μάιο.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είναι αμετάβλητος στις 34.745 μονάδες, ο διευρυμένος S&P500 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,09% στις 4.230 μονάδες, αλλά απέχει λιγότερες από 13 μονάδες από το ρεκόρ του, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που κινείται στις 13.799 μονάδες με μικρές απώλειες 0,1%.
Στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται η μετοχή της Visa με κέρδη 1,9%, ενώ αντίθετα οι Apple και Intel υποχωρούν κατά περίπου 0,4% η καθεμία, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να έχουν δείξει «δυσκίνητες» γενικότερα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, η Zoom σημειώνει απώλειες άνω του 1,2% και ο τίτλος της Tesla υποχωρεί κατά 1,6%.
«Οι μετοχές έχουν επανέλθει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ καθώς ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης φαίνεται να είναι ισορροπημένος», επισημαίνει ο Κρεγκ Τζόνσον, επικεφαλής τεχνικός της αγοράς στην Piper Sandler, προσθέτοντας ότι «τα σημάδια αύξησης του πληθωρισμού αντισταθμίστηκαν ως επί το πλείστον από τις αναφορές για "μεταβατικό" outlook της Fed.»
Την Παρασκευή άλλωστε η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας έδειξε ότι αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 559.000 τον Μάιο, ωστόσο κινήθηκαν αρκετά κάτω των εκτιμήσεων για έναν αριθμό γύρω στις 650.000, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να εξωθηθεί σε αλλαγή πολιτικής άμεσα.
Κατά τα άλλα, οι επενδυτές αναμένουν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό καθώς την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Μαΐου. Τον Απρίλιο, ο ΔΤΚ είχε αυξηθεί κατά 4,2% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την ταχύτερη αύξησή του από το 2008. Στο ίδιο πλαίσιο που προαναφέρθηκε, στην περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα πίεζε την ομοσπονδιακή τράπεζα να απομακρυνθεί σταδιακά από τη διευκολυντική πολιτική της.