field_kentriki_fotografia

Reality check στις μετοχές που συναρπάζουν τους επενδυτές

Οι χρηματιστηριακές διορθώσεις είναι ευεργετικές διότι δίνουν χρόνο στην αγορά να ελέγξει τα δεδομένα και να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της κάθε εταιρείας. Η υποχώρηση των τιμών είναι μια ευκαιρία επανεξέτασης του ταμπλό αφού από την αρχή του έτους δεν έχουμε ομοιόμορφες αποδόσεις ενώ και οι πρώτες ενδείξεις από το ξεκίνημα της χρονιάς δίνουν πιο σημαντικές πληροφορίες για την τρέχουσα χρήση. Reality check λοιπόν που λένε και στο χωριό μου στην Τύλισο να δούμε που βρισκόμαστε.

Ας ξεκινήσουμε από τις τράπεζες αφού η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς έχει ταράξει τα νερά. Αθροιστικά οι τρεις τράπεζες έχουν αποτίμηση 9 δισ. ευρώ, ωστόσο μεταξύ τους τα ποσοτικά χαρακτηριστικά έχουν μεταβάλει σημαντικά την εικόνα τους:

-η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στις 0,38 φορές την ενσώματη καθαρή θέση,

Alpha Bank στο 0,34x,

Εθνική Τράπεζα στο 0,51x

-και η Eurobank στο 0,60x με την τελευταία να έχει το πλεονέκτημα των εισροών από τον MSCI και την Τράπεζα Πειραιώς να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η φθηνότερη όλων καθώς η Alpha Bank έχει ακόμα να υλοποιήσει μία ή δύο τιτλοποιήσεις για να φθάσει σε επίπεδα μονοψήφιων δεικτών NPEs τα οποία προσεγγίζουν οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν στο τέλος του μήνα μειωμένα έσοδα αλλά αυξημένη κερδοφορία λόγω της μείωσης του πιστωτικού κόστους.

Στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες η Μυτιληναίος πατάει πλέον σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ έχοντας τιμές σποτ Αλουμινίου πάνω από τα 2.500 $/tn και με υψηλά premium παράδοσης έχοντας υλοποιήσει και την έκδοση πράσινου ομολόγου που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Το α’ τρίμηνο ήταν ικανοποιητικό δεδομένου ότι τα περυσινά μεγέθη είχαν μη επαναλαμβανόμενες εγγραφές ενώ στο εξάμηνο η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει περισσότερο καθώς η εταιρία θα έχει απέναντι της μια αναιμική περίοδο σύγκρισης.

Το ίδιο ισχύει και για τη Jumbo η οποία έδειξε αυξημένες πωλήσεις 24% με το εξωτερικό να ανεβάζει στροφές τον Απρίλιο. Η ένταση της δυναμικής αναμένεται να ενισχυθεί και στην Ελλάδα ) +5% στο τετράμηνο όταν καταργηθεί το σύστημα αγορών click-in και click-away.

Και οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες βρίσκονται σε κεφαλαιοποιήσεις που με βάση την εκτίμηση της κερδοφορίας (13,5x τα κέρδη του 2021) δεν μπορούν να θεωρηθούν απαιτητικές. Στην περίπτωση του ΟΤΕ και της Τιτάν η αγορά αναμένει ίδιο μέγεθος πωλήσεων αλλά καλύτερη εικόνα στην τελική γραμμή.

Η ΔΕΗ φαίνεται να ενσωματώνει την αύξηση τις τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων όπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την ζημιά των αιολικών πάρκων της Αμερικής, με τις προσδοκίες και για τις δύο εισηγμένες να παραμένουν θετικές παρότι η υποχώρηση έχει θεμελιώδες υπόβαθρο το οποίο έχει αποτυπωθεί από την υποχώρηση των τιμών από τα υψηλά τους.

Ωστόσο η αγορά εδώ πιθανότατα να τηρήσει στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Σε αναμονή φαίνεται να βρίσκεται η Αγορά και στα Διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil) καθώς η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ακόμα χρόνο ενώ το περιβάλλον διύλισης εξακολουθεί να παρουσιάζει μεταβλητότητα.

Οι εταιρείες με τις επιδόσεις ρεκόρ του 2020 (Παπουτσάνης και Σαράντης) έχουν διψήφια άνοδο λειτουργικής κερδοφορίας (+39% και +21%) δείχνοντας συνέχεια σε μια άκρως πετυχημένη χρονιά.

Υψηλά αναμένονται και τα κέρδη της ΕΧΑΕ αφού το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς σε έσοδα από προμήθειες και εκδόσεις ομολόγων θα ενισχύσει την κερδοφορία της.

Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα Entersoft, Πετρόπουλος, Ικτίνος και Mermeren έχουν εμφανίσει υπερδιπλασιασμό των περυσινής τους κερδοφορίας δίνοντας πολύ θετικό στίγμα στο ξεκίνημα της χρήσης.

Θετικές επίσης είναι οι αναφορές για το πως έκλεισε το τετράμηνο από Πλαίσιο, Κλουκίνα-Λάππα και Πλαστικά Θράκης.

Η πρώτη ανάγνωση του ξεκινήματος της χρονιάς επομένως είναι θετική, υπάρχει συνέχεια στα καλά νούμερα του 2020 και τα εμβόλια δείχνουν να υποστηρίζουν μια μεγαλύτερη σε διάρκεια τουριστική σεζόν με περισσότερες αφίξεις. Εδώ θα παιχτεί και το επόμενο μεγάλο στοίχημα της επιχειρηματικής επίδοσης χρονιάς.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.