Ράλι 3,25% στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Ράλι 3,25% στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας λίγο μετά τις 14.00 ανακοίνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Την απόφασή του να μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δυο σημεία, το Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση έχει ως στόχο να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης. Όλες οι παραπάνω ειδήσεις, έδωσαν νέο ανοδικό αέρα στις ευρωπαϊκές αγορές, την κίνηση των οποίων ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, λειτούργησε και η νέα έκθεση της S&P για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού κατά το 2021», σημειώνει η S&P σε ανάλυσή της. Επισημαίνει ότι η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τον έλεγχο των δαπανών. Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, πιθανότατα, θα αρχίσουν εκ νέου να χορηγούν μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha μπορεί να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους αναλυτές οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. έχουν ενσωματώσει σε σημαντικό βαθμό το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τώρα κόστους από το μέτωπο της Ουκρανίας και οι ενεργοί επενδυτές έχουν προσαρμόσει τις κινήσεις τους στα τρέχοντα δεδομένα, οπότε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, μπορεί να δώσει κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μείωση της μεταβλητότητας, η οποία θα παραμείνει υψηλή, καθώς όλα τα μέτωπα που ανησυχούν τις αγορές παραμένουν ανοιχτά και σε πλήρη εξέλιξη.

Από την άλλη, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω κινήσεις «window dressing», από όσους θα ήθελαν το ταμπλό να «γράψει» καλύτερες αποτιμήσεις και ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου.

«Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν με γνώμονα την επιβράδυνση της οικονομίας, ή την ύφεση ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών επιπτώσεων και της αύξησης των επιτοκίων. Ήτοι οι ταλαντώσεις στις αγορές αναμένεται να συνεχιστούν, χωρίς ξεκάθαρη τάση στην παρούσα φάση με το range trading να αποτελεί ενδεχομένως την καλύτερη στρατηγική», σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΔΤΡ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 661,33 μονάδες (+5,41%), ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 658,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,03%. Στις 893,06 μονάδες (+3,61%) το υψηλό ημέρας για τον ΓΔΧΑ, που έκλεισε στις 889,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,25%. Ο τζίρος στα 98 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες ανεξαιρέτως ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+5,22%), ΕΤΕ (+4,95%), ΕΥΡΩΒ (+5,45%), ΠΕΙΡ (+3,65%), ΔΕΗ (+6,44%), ΕΕΕ (+4,49%), ΟΤΕ (+4,39%), ΕΛΧΑ (+3,43%), ΜΟΗ (+5,11%), ΜΥΤΙΛ (+3,81%) και TITC (+3,07%).

Αν συνυπολογιστούν τα κέρδη του ΓΔΧΑ, σχετικά καλύτερη ήταν σήμερα η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΦΡΙΓΟ (+9,71%), ΜΑΘΙΟ (+8,49%), ΚΤΗΛΑ (+7,27%), CENER (+6,32%), ΦΒΜΕΖΖ (+4,52%), ΠΡΕΜΙΑ (+4,29%) και ΑΛΜΥ (+4,26%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές, έναντι 19 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.