Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στα υψηλά επιτόκια

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στα υψηλά επιτόκια

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων προκύπτει από μια σειρά αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,09% στις 15.557 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κατέγραψε απώλειες 0,40% στις 7,184 μονάδες. Αρνητικό πρόσημο και για το δείκτη STOXX600 στο -0,31 και τις 453 μονάδες. Τέλος, ο βρετανικός FTSE-100 σημείωσε οριακά κέρδη 0,07% στις 7.683 μονάδες ενώ ο FTSE MIB ολοκλήρωσε συναλλαγές με πτώση 0,46% 28.575 μονάδες.

Οι χρηματιστηριακές αγορές διένυσαν μια ευμετάβλητη εβδομάδα και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,3% την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, σηματοδοτώντας ότι μια περαιτέρω αύξηση είναι πιθανή αργότερα φέτος και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα αυξημένα για παρατεταμένη περίοδο, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να ασκήσει συνεχείς καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός δεν θα σηκώσει ξανά κεφάλι.

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να τερματίσουν τις αντίστοιχες σειρές αυξήσεων των επιτοκίων τους, αν και αμφότερες τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι περαιτέρω αυξήσεις και πιο διατηρήσιμα υψηλότερα επιτόκια είναι στο τραπέζι. Τόσο η σουηδική όσο και η νορβηγική κεντρική τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι μεικτές την Παρασκευή, μειώνοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια έδειχναν ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα αργότερα μέσα στην ημέρα για να ολοκληρώσουν μια δύσκολη εβδομάδα για τους κύριους δείκτες της Wall Street.

Οι ανακοινώσεις στοιχείων στην Ευρώπη την Παρασκευή περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου και τις μετρήσεις του δείκτη διευθυντών αγορών του Σεπτεμβρίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.