Κέρδη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Κέρδη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη 7 Ιουνίου οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης σταδιακά αντισταθμίζονται από τους φόβους για μικρότερη παγκόσμια προσφορά μετά την υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας να εμβαθύνει τις περικοπές στην παραγωγή της.

Το brent κερδίζει 1,64% στα 77,53 δολάρια το βαρέλι και το WTI 1,90% στα 73,10 δολάρια το βαρέλι.

Αμφότεροι οι δείκτες αναφοράς υποχώρησαν κατά περίπου 1% την Τρίτη, περιορίζοντας μέρος των κερδών της Δευτέρας, τα οποία προήλθαν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, του κορυφαίου εξαγωγέα αργού, το Σαββατοκύριακο, να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

«Η αγορά έχει χωνέψει την είδηση της μείωσης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και οι επενδυτές είναι τώρα απρόθυμοι να λάβουν μεγάλη θέση λόγω των μικτών οικονομικών προβλέψεων και δεικτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», δήλωσε – σύμφωνα με το CNBC – ο Χιρογιόκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, και προσέθεσε ότι η στενότερη παγκόσμια προσφορά και τα σχέδια των ΗΠΑ να αγοράσουν αργό για να γεμίσουν το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου θα περιορίσουν την πτώση.

Στο μεταξύ, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) δήλωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου, φέτος θα αυξηθεί ταχύτερα και η αύξηση της ζήτησης θα ψυχρανθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κερδίζει 7,8% στα 26,8 ευρώ.