Πού θα φτάσει η Nvidia, η μετοχή «superstar» των αγορών

Πού θα φτάσει η Nvidia, η μετοχή «superstar» των αγορών

Είναι το απόλυτο φαινόμενο της εποχής μας, η μετοχή-superstar των παγκόσμιων χρηματιστηρίων. Είναι το asset που έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της «AI mania» και καλπάζει ολοταχώς για τα 2 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Κάτι ήξερε η Goldman Sachs όταν τη χαρακτήρισε ως την πολυτιμότερη μετοχή στον πλανήτη.

Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς έχει συμβεί με την Nvidia, να πούμε ότι η κεφαλαιοποίησή της πέρσι τέτοια εποχή διαμορφωνόταν στα 533 δισ. δολάρια, μετά από λίγους μήνες, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου μπήκε στο κλαμπ των 1 τρισ. δολαρίων και χθες λίγο έλειψε να σπάσει το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων και να ξεπεράσει σε αξία την Saudi Aramco.

Είναι σαφές ότι η Nvidia ωφελείται τα μέγιστα από την τεχνολογική επανάσταση που φέρνουν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, που μπορεί να φτάσει η αξία της μετοχή της; Θα σκάσει κάποια στιγμή η χρηματιστηριακή φούσκα που έχει δημιουργήσει ο ντόρος για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως λ.χ. αναμένει η Capital Economics για το τέλος του 2025; Ή μήπως η Nvidia δεν έχει… ταβάνι, με δεδομένο ότι τώρα ξεκινά η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ευρύτερη κλίμακα;

Πάντως, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του Τζένσεν Χουάνγκ, η Nvidia όχι μόνο δεν θα σταματήσει την ξέφρενη πορεία της προς νέες κορυφές, αλλά θα συνεχίσει να καταρρίπτει ιστορικά ρεκόρ, όπως το χθεσινό, για αρκετά χρόνια ακόμη. Η παγκόσμια επενδυτική σκηνή είδε το αφεντικό της πιο πολυσυζητημένης εταιρείας στον κόσμο να ανακοινώνει ρεκόρ πωλήσεων και να προβλέπει έναν «10ετή κύκλο ανάπτυξης», με αποτέλεσμα η τιμή της να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό και έως τα 781 δολάρια.

Ο πολυμήχανος Χουάνγκ είπε κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους ασχολούνται είτε με την τεχνολογία είτε με τις επενδύσεις. Η σημαντικότερη τεχνολογία της εποχής και ειδικότερα τα πεδία του accelerated computing και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκονται σε σημείο καμπής, δήλωσε ο Χουάνγκ. Στο σημείο που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ευρέως, γι’ αυτό και η πρόβλεψη για δεκαετή κύκλο ανάπτυξης…

Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και με δεδομένο ότι κατάφερε να αυξήσει την χρηματιστηριακή της αξία περίπου κατά 1 δισ. δολάρια μέσα σε 8 μήνες, τότε πολύ σύντομα η μετοχή της Nvidia ίσως γίνει «επίσημα» η πολυτιμότερη επιχείρηση του πλανήτη, εκθρονίζοντας τις Apple και Microsoft.

Η άνοδος της μετοχής στο ιστορικό υψηλό των 762 δολαρίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν είναι ένα απλό ρεκόρ. Είναι η τιμή-στόχος που έδιναν πριν λίγους μήνες κάποιοι αναλυτές για το τέλος του 2024. Σύμφωνα με το MarketWatch, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της Nvidia έως τον Ιανουάριο του 2025 - και πριν τη χθεσινή εκτόξευση - διαμορφώνεται στα 751 δολάρια. Όχι γιατί οι αναλυτές βλέπουν πτώση της μετοχής αλλά γιατί δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη διαστημική της άνοδο.

Για να προλάβουν τη φρενίτιδα, οι αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων σπεύδουν να αναβαθμίσουν την τιμή-στόχο, με την JPMorgan να την τοποθετεί στα 850 δολάρια, την Bank of America στα 925 δολάρια και την Loop Capital στα 1.200 δολάρια, με την τελευταία να βλέπει άνοδο 54% στο έτος.

Η Nvidia, δηλαδή, με όπλο την κυριαρχία της στα πιο προηγμένα τσιπάκια που παίζουν το ρόλο εγκεφάλου των μηχανών που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, σπάει όλα τα κοντέρ και αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα (και χρηματιστηριακά) από τις εκτιμήσεις. Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι τα έσοδά του εκτινάχθηκαν κατά 265% στο τρίμηνο έως τις 28 Ιανουαρίου, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι πωλήσεις της Nvidia έφτασαν στα 22 δισ. δολάρια μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο, αποδεικνύοντας ότι ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται στην κορυφή του κύματος της AI. Τα νούμερα της Nvidia είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά σε επίπεδο έτους. Ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 60,9 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός πως όλα δείχνουν ρόδινα για την Nvidia, εκφράζονται και ορισμένες ανησυχίες. Όχι ότι δεν θα τα πάει καλά, αλλά ότι μπορεί να απογοητεύσει εν μέρει τις προσδοκίες. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, εκφράζει ορισμένες ανησυχίες μακροπρόθεσμα για το κατά πόσο οι πελάτες της Nvidia θα επιτύχουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις υφιστάμενες επενδύσεις στο πεδίο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Μία άλλη ανησυχία αφορά στο Data Center στην Κίνα.

Ωστόσο, το γενικότερο momentum παραμένει πάρα πολύ ισχυρό, με αποτέλεσμα η Goldman να αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Nvidia κατά 7,5% και στα 27,08 δολάρια για το 2025 και κατά 8,1% και στα 32,3 δολάρια για το 2026.