field_kentriki_fotografia

Πως θα μπορούσε να είναι μια νέα bear market στα κρυπτονομίσματα σε σχέση με το παρελθόν;

Στις αγορές κρυπτονομισμάτων η πτώση συνεχίζεται. Τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αυτή την φορά αν οι πιέσεις επεκταθούν, σε σύγκριση με την προηγούμενη κρίση στο bitcoin που είχε χάσει το 80% της αξίας του και πολλά από τα altcoins εξανεμίστηκαν και δεν ανέκαμψαν ποτέ. Αν για κάτι μπορεί να είμαστε βέβαιοι είναι πως έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως η αξία των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χαμηλά αλλά και το πλήθος των θεσμικών που επενδύουν σε αυτά.  

Η έκρηξη των ICO του 2017 χαρακτηρίστηκε από νεοφυείς εταιρείες με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών που εξανεμίστηκαν όσο γρήγορα ήρθαν. Η ζήτηση διήρκησε ένα  χρόνο ανάκαμψης μέχρι να εξανεμιστούν όλα τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί.

Σε περίοδο ενός έτους το $BTC έχασε πάνω από το 80% της αξίας του - ωστόσο η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική με ελάχιστη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, μια ανοδική οικονομία χωρίς την πανδημία, και διάχυτη την αβεβαιότητα μετά την φούσκα των ICOs.

Σε αντίθεση με τις παροδικές διορθώσεις που παρατηρούμε σε αυτή την ανοδική πορεία, το $BTC είχε πτωτική τάση για ένα χρόνο και μετά παρέμεινε στα χαμηλά για τουλάχιστον 4 μήνες.

Τα περισσότερα altcoins είχαν χάσει ως και το 90%+, ενώ πολλά άλλα δεν κατάφεραν να ανακάμψουν ποτέ και εξανεμίστηκαν.

Αυτή την φορά η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι 4 φορές υψηλότερες από το προηγούμενο υψηλό, ωστόσο τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί  είναι πολλαπλάσια που μπορεί να ξεπερνούν το 20x σύμφωνα με το επενδυτικό κεφάλαιο Spartan Group.

Αυτή είναι η βασική διαφορά με τον προηγούμενο κύκλο - δεν αναφερόμαστε σε ιδιώτες επενδυτές που επενδύουν με βάση βίντεο στο YouTube, αλλά με επενδυτικά κεφάλαια ή ακόμα και κρατικά επενδυτικά ταμεία με εκτεταμένη έρευνα και στρατηγικές τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με το CBINSIGHTS η χρηματοδότηση εταιρειών blockchain αυξήθηκε κατά 384% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2020.

Σε αντίθεση με το 2018, υπάρχουν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε πραγματικά χρήματα που κατατίθενται στα πρωτόκολλα DeFi σήμερα - ενώ τα περισσότερα blockchains αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού χρηστών και συναλλαγών- αποδεικνύοντας πραγματική χρήση και όχι ευχολόγια με ωραία γραφικά!

Αυτή την φορά ένα bear market θα είναι διαφορετικό και θα περιορίζεται σε συγκεκριμένους τομείς όπως π χ Play2Earn Gaming, NFTs, DeFi και όχι συνολικά για όλη την αγορά.

Συνολικά στον τομέα των κρυπτονομισμάτων οι πτώσεις θα είναι πρόσκαιρες- καθώς οι επενδυτές που έχουν ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων θα επανέρχονται γρήγορα καθώς θα συνειδητοποιούν πως τα χρήματα δεν υπάρχει πουθενά αλλού να τοποθετηθούν. Ποιος είναι αυτός που μετά τα κρυπτονομίσματα θα καταθέσει τα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλες συμβατικές επενδύσεις με σχεδόν μηδενικές αποδόσεις όταν ο πληθωρισμός καλπάζει.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.