Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη το 2024

Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη το 2024

Όλα τα μήκη και πλάτη των παγκόσμιων αγορών επηρεάζει το ράλι των τελευταίων μηνών. Ένα ράλι που δείχνει να μην αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, αν και το ενδεχόμενο μιας μεγάλης διόρθωσης, από τη στιγμή που οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από τις μετοχές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας, μέχρι τον χρυσό και τα κρυπτονομίσματα, οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο σε «ασφαλή καταφύγια» όσο και σε risky assets κατά τη διάρκεια του 2024.

Το ράλι ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και κρατάει μέχρι σήμερα. Εύλογα οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τη συνολική του διάρκεια αλλά και τη χρονική στιγμή καθώς και την έκτασης μιας διόρθωσης. Με φόντο, λοιπόν, το ράλι αλλά και την πιθανότητα διόρθωσης, αξίζει να δούμε ποιες μετοχές έχουν «τρέξει» περισσότερο μέσα στο 2024, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη αυτές θα δεχθούν και τις μεγαλύτερες πιέσεις στην περίπτωση μιας μεγάλης διόρθωσης.

Στα χρηματιστήρια, βλέπουμε ορισμένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα να ξεχωρίζουν αλλά και μικρότερους παίκτες που έχουν διαπρέψει με τις επιδόσεις τους να αναδύονται στο προσκήνιο.

Από τις πολυτιμότερες εισηγμένες του κόσμου, αυτή που ξεχωρίζει είναι φυσικά η Nvidia, η οποία ενισχύεται κατά 81% μέσα στο 2024, ενώ η αντίπαλός της AMD βλέπει τη μετοχή της να κερδίζει 35%. Μάλιστα, η Nvidia έχει τρέξει και όλο το ράλι του 2023, σημειώνοντας κέρδη 123% από τα τέλη Οκτωβρίου και σχεδόν 400% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Από τις mega-caps της Wall Street, η Meta Platforms σημειώνει άνοδο 36,77% φέτος, ακολουθεί η Ταϊβανέζικη TSMC με 33,67%, η ιαπωνική Toyota με 28,4%, η ολλανδική ASML Holding με 27,4% και η Novo Nordisk από τη Δανία με 26,8%. Κέρδη άνω του 20% καταγράφουν επίσης οι μετοχές των Eli Lilly, Walt Disney, Netflix και Sap. Στον αντίποδα, είναι οι μετοχές που δεν έχουν καταφέρει να ωφεληθούν από το ράλι.

Ορισμένοι π.χ. πιστεύουν ότι η Alphabet είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μεταξύ των Magnificent 7. Και αυτό γιατί η μετοχή της μητρικής της Google έχει ενισχυθεί κατά 12,6% καθ’ όλη τη διάρκεια του ράλι, ενώ σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,5% μέσα στο 2024.

Πάντως, ούτε οι υπόλοιπες Magnificent 7 ενθουσιάζουν φέτος, έχοντας σηκώσει στις πλάτες τους το ράλι του 2023. Η Microsoft κερδίζει μόλις 7,7% το 2024, η Amazon ενισχύεται 13%, ενώ την ίδια ώρα, η Apple σημειώνει πτώση 10% και η Tesla «γκρεμίζεται» κατά 30%.

Η μετοχή της Wall Street με τη μεγαλύτερη απόδοση φέτος δεν είναι κάποιο μεγάλο όνομα αλλά η Super Micro Computer. Η τεχνολογική από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια είδε τη μετοχή της να ξεκινά το 2024 από τα 284 δολάρια και σήμερα έχει φτάσει περίπου στα 1.150 δολάρια, με άνοδο άνω του 300%. Ακολουθεί η Janux Therapeutics με κέρδη 272%, τα οποία καταγράφηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες λόγω των επιτυχημένων δοκιμών θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Άνοδο της τάξης του 257% καταγράφει η μετοχή της Flyexclusive, εταιρείας ιδιωτικών τζετ και αυτή κυρίως τον τελευταίο μήνα.

Ράλι σημειώνει τελευταία και η μετοχή της Viking Therapeutics, μετά τα θετικά αποτελέσματα φαρμάκου της κατά της παχυσαρκίας. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος και της MicroStrategy, της εταιρείας που αγοράζει συνεχώς bitcoin και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους του βασιλιά των crypto.

Η μετοχή της ενισχύεται κατά 135% φέτος, ωθούμενη από το ενδιαφέρον για τα crypto και φυσικά την άνοδο του bitcoin σε ιστορικά υψηλά. Από τις πρώτες δέκα μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο φέτος, οι οκτώ εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 6 δισ. δολαρίων, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον απλώθηκε μετά το ράλι των τεχνολογικών.

Τέλος, σημειώνεται ότι και μετά τα χθεσινά υψηλά, τα οποία επιτεύχθηκαν παρά την επιμονή που εμφανίζει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, οι αγορές δύσκολα θα απογοητευτούν με κάποια οικονομική εξέλιξη και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διόρθωση θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο του ράλι, ως απαραίτητη αντίδραση με άλλα λόγια, και όχι εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.