Ισχυρή και απρόσμενη πτώση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης της Κίνας για τον Μάιο, εν μέσω των ανησυχιών του κλάδου για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη (03/06), ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Caixin/S&P Global διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες έναντι 50,4 μονάδων τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 50,6 μονάδες.
Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.
Η μέτρηση των 483 μονάδων είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η μείωση της εξωτερικής ζήτησης επιταχύνθηκε τον Μάιο, με τον δείκτη των νέων εξαγωγικών παραγγελιών να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με την Caixin. Οι συνολικές νέες παραγγελίες, ένας δείκτης της συνολικής ζήτησης, επίσης συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.
To CNBC ανέφερε πως η κινεζική αγορά εργασίας παρέμεινε ζοφερή, με την απασχόληση να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, τα αποθέματα τελικών προϊόντων των εργοστασίων αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες λόγω της πτώσης των πωλήσεων και των καθυστερήσεων στις εξαγωγές.
«Η αβεβαιότητα στο εξωτερικό εμπορικό περιβάλλον έχει αυξηθεί, επιδεινώνοντας τις δυσμενείς συνθήκες για την εγχώρια οικονομία», δήλωσε ο Γουάνγκ Ζε, ανώτερος οικονομολόγος της Caixin, προσθέτοντας ότι «οι κύριοι μακροοικονομικοί δείκτες παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση στην αρχή του δεύτερου τριμήνου».
Ο ιδιωτικός δείκτης ακολούθησε τον επίσημο PMI που δημοσιεύθηκε το Σάββατο και έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Μάιο, αν και σημείωσε ελαφρά άνοδο στις 49,5 μονάδες από 49 τον Απρίλιο, αντανακλώντας τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στον τομέα. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες του Reuters.
Η απόκλιση μεταξύ των επίσημων και των δεικτών PMI της Caixin μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις διαφορές στο χρονοδιάγραμμα των ερευνών, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα την Τρίτη, σημειώνοντας ότι η επίδραση της αποκλιμάκωσης των δασμών στα μέσα Μαΐου ενδέχεται να μην είχε γίνει αισθητή από τους ερωτηθέντες του PMI της Caixin κατά τη στιγμή της έρευνας.
Η έρευνα Caixin διεξάγεται συνήθως στα μέσα του μήνα, νωρίτερα από την έρευνα NBS, η οποία συντάσσεται στο τέλος του μήνα.
Η ιδιωτική έρευνα καλύπτει επίσης ένα μικρότερο δείγμα άνω των 500 εταιρειών, κυρίως εξαγωγικών, ενώ ο επίσημος PMI λαμβάνει δείγμα 3.000 εταιρειών και ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ο επίσημος PMI για τον μη μεταποιητικό τομέα, ο οποίος καλύπτει τις υπηρεσίες και τις κατασκευές, υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Μάιο από 50,4 τον Απρίλιο, παραμένοντας πάνω από το όριο του 50 από τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Ο PMI της Caixin για τις υπηρεσίες για τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη.