Πτωτικά κινούνται οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές σήμερα καθώς τη θέση του αρχικού χθεσινού ενθουσιασμού ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πήρε η επιφυλακτικότητα πως ο Πούτιν «κερδίζει χρόνο» και ανασυντάσσεται ώστε να εξαπολύσει νέες επιθέσεις.
Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε την Τρίτη μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τουρκία, κατά τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα αποφάσισε να περικόψει «δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ωστόσο, πλέον υπάρχουν αμφιβολίες για τη δέσμευση αυτή από την πλευρά των Ρώσων και ενώ ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να μετακινεί ορισμένα από τα στρατεύματά του στην Ουκρανία μακριά από περιοχές γύρω από το Κίεβο σε θέσεις αλλού στην Ουκρανία, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις των στρατευμάτων δεν ισοδυναμούν με υποχώρηση.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% με τον κλάδο των αυτοκινήτων να ηγείται των απωλειών υποχωρώντας κατά 1,6% ενώ ο κλάδος της ενέργειας ενισχύεται κατά 2%.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, στη Γερμανία ο DAX, μετά το χθεσινό άλμα του 3% υποχωρεί κατά 1,5% στις 14.599 μονάδες και στη Γαλλία, ο CAC χάνει 0,74% στις 6.740 μονάδες.
Στη Βρετανία ο FTSE κερδίζει 0,5% ενώ ο ιταλικός MIB υποχωρεί κατά 0,03%.
Με απώλειες κινούνται και οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αγορά ομολόγων.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με πτώση 0,17% στις 35.233 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 0,45% στις 4.612 μονάδες και ο Nasdaq με απώλειες 0,5% στις 14.554 μονάδες.
Ανοδικά και οι τιμές του πετρελαίου με το αργό να ενισχύεται κατά σχεδόν 4% στα 108,4 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύεται κατά 3,9% στα 114,6 δολάρια ανά βαρέλι.
Παιχνίδια με το φυσικό αέριο
Την ίδια στιγμή, η απαίτηση των Ρώσων για πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου κρατά υψηλά τις τιμές, με τα συμβόλαιο για το φυσικό αέριο να κινούνται σήμερα στα 120 ευρώ ανα μεγαβατώρα, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10%, παρά τη μερική αναδίπλωση της Ρωσίας, η οποία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ζητήσει άμεσα τις πληρωμές σε ρούβλια, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.
Ερωτηθείς ο Ντιμίτρι Πεσκόφ κατά πόσο οι πληρωμές σε ρούβλια προς την Gazprom θα ξεκινήσουν από αύριο Πέμπτη, οπότε και έληγε η προθεσμία που είχαν αρχικά δώσει οι Ρώσοι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε «κατηγορηματικά, όχι».
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις.
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι Ρωσία ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν άποψη σε σχέση με τις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο και θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.
Η επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το ένα τρίτο των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση.
Αντιδράσεις
Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Η Γερμανία κήρυξε «έγκαιρη προειδοποίηση» για ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη στην παροχή αερίου, αναφέροντας ότι το μέτρο έχει
σχεδιαστεί για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο αναταραχής ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Σενάριο ομαλής τροφοδοσίας της χώρας χωρίς την παραμικρή προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από τον επόμενο μήνα, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο που θα εξεταστεί σε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα, αφορά τόσο την παρούσα συγκυρία, όσο και ευρύτερα την εξασφάλιση επάρκειας σε αέριο ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση, τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας αερίου μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, απαιτούν για οποιαδήποτε αλλαγή στη σύμβαση, τη ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών.
Νωρίτερα πάντως σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.