Του Απόστολου Σκουμπούρη
Κινήσεις εξισορρόπησης και αφομοίωσης τιμών και επιπέδων σε δείκτες και μετοχές μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Πρόκειται έως τώρα για μια… αναγνωριστική συνεδρίαση για τους ισχυρούς, χωρίς μεγάλες κινήσεις, είτε από τους long είτε από τους short.
Πάντως τηρουμένων των αναλογιών η γενική εικόνα κρίνεται καλή και ανθεκτική, καθώς η αγορά παραμένει πλησίον της ζώνης των 740 μονάδων, έχοντας ως επόμενο στοίχημα την υπέρβαση των 744-745 μονάδων, ώστε να βάλει πλώρη για υψηλότερα.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, στις 744 μονάδες συναντάται η σημαντική αντίσταση βραχυπρόθεσμα (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πέριξ των 739 μονάδων με οριακές απώλειες 0,10%, με την αξία συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 16 εκατ. ευρώ. Η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στον FTSE 25 είναι μεικτή, όπως μεικτή είναι και η εικόνα στο σύνολο της αγοράς.
Μεγάλο «άδειασμα» λαμβάνει χώρα στη μετοχή της Attica Bank που υποχωρεί σε ποσοστό 24,49% με όγκο 15 εκατ. τεμάχια, με φόντο την είδηση ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζει ο τίτλος της Folli Follie που ενισχύεται άνω του 4% καθώς φαίνεται πως τραβήχτηκαν οι ισχυροί πωλητές που την έστειλαν πρόσφατα σε χαμηλό 21 μηνών. Μένει να δούμε τη συνέχεια βεβαίως…
Καλή εικόνα με άνοδο άνω του 2% έχουν επίσης οι Jumbo, Lamda Development, ενώ άνω του 1% κερδίζει ο ΟΤΕ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχονται μετοχές όπως ΔΕΗ, Τιτάν και Τιτάν.
Θυμίζουμε ότι η αγορά έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει άνω του 2,60% και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κοντά στο 14% το ίδιο διάστημα.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν – κατ' ουσίαν – διορθωτική καθώς έως τις δημοπρασίες τα πρόσημα ήταν πτωτικά. Το τελικό κλείσιμο όμως έφερε ανοδικό γύρισμα για το Γενικό Δείκτη εν μέσω δυνατών πονταρισμάτων στις τράπεζες, αλλά και ισχυρού rebalancing λόγω των δεικτών MSCI.
Ήταν μια συνεδρίαση όπου οι ισχυροί έκαναν επίδειξη δύναμης, αλλάζοντας τα δεδομένα θεαματικά στο φινάλε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοπρασίες, λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων στις μετοχές των δεικτών του MSCI σχεδόν διπλασιάστηκε ο τζίρος.
Έως τις δημοπρασίες ο τζίρος ήταν στα 49 εκατ. ευρώ, όμως με τις δυνατές κινήσεις που έγιναν σε μετοχές του MSCI η συνολική αξία συναλλαγών ανήλθε στα 93,27 εκατ. ευρώ.
Στο προσκήνιο βρέθηκε η Σαράντης (+1,92%) που από σήμερα εισάγεται στο δείκτη MSCI Global Small Cap, όμως στους δείκτες συμμετέχουν και άλλες μετοχές της ελληνικής αγοράς όπως ΟΠΑΠ και Jumbo, στις οποίες έγιναν και οι περισσότερες αναδιαρθρώσεις θέσεων από τα διάφορα funds.
ΟΠΑΠ και Jumbo έκαναν χθες το μεγαλύτερο τζίρο της αγοράς, με σημαντική αύξηση του όγκου τους.
Σε επίπεδο Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης – παρά την άνοδο των τελευταίων έξι ημερών – είχε απώλειες 2,52%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,59% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 5,32%. Καλύτερη συμπεριφορά είχε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο Mid Cap που έκλεισε το μήνα στο +2,65%, επιβεβαιώνοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει την καλύτερη απόδοση (και) το 2017, στο οποίο ενισχύεται κατά 39,57%.