Νέα άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου - Πτωτικά το φυσικό αέριο

Νέα άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου - Πτωτικά το φυσικό αέριο

Ανοδικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω της αισιοδοξίας που δημιουργούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι οι καταστροφές από τον σεισμό στην Τουρκία θα δημιουργήσουν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό λόγω του κλεισίματος ενός σημαντικού τερματικού σταθμού.

Η τιμή για το πετρέλαιο Brent διαμορφώνεται στα 81,89 δολάρια το βαρέλι, κατά 1,11% υψηλότερα. Η τιμή για το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται στα 75,22 δολάρια το βαρέλι, κατά 1,47% πιο πάνω από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) περίπου το ήμισυ της ζήτησης για τη φετινή χρονιά θα προέλθει από την Κίνα. 

Παράλληλα, οι απώλειες σε προσφορά πετρελαίου λόγω του σεισμού στην Τουρκία υπολογίζονται σε ένα εκατ.βαρέλια, ημερησίως, καθώς ο τερματικός σταθμός εξαγωγών που βρίσκεται στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό δεν λειτουργεί. 

Η τιμή για το φυσικό αέριο καταγράφει πτώση κατά 0,61% σε σχέση με χθες, στα 57,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η επάρκεια στις χώρες της Ευρώπης βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι συνεχιζόμενες απρόσκοπτα ροές LNG δεν αφήνουν περιθώρια για απότομες διακυμάνσεις στην τιμή.