Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η κερδοφορία δίνει περιθώρια ανόδου στις μετοχές
Shutterstock
Shutterstock

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η κερδοφορία δίνει περιθώρια ανόδου στις μετοχές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν φτηνές αποτιμήσεις μετά το δυνατό τέταρτο τρίμηνο και η κούρσα των μετοχών τους έχει ακόμη δρόμο αφού η αύξηση της κερδοφορίας τους έφτασε σε υψηλό 15ετίας. 

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών STOXX καταγράφει κέρδη 20% μέχρι στιγμής φέτος. Ο κλάδος κέρδισε τις εντυπώσεις με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 με αποτέλεσμα τις αναβαθμίσεις των μετοχών από τους επενδυτικούς οίκους και εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. 

Η μετοχή της ιταλικής Unicredit έχει κάνει κούρσα 35% φέτος και έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στους μετόχους της 5,25 δισ. ευρώ από τα περυσινά κέρδη μετά το ρεκόρ κερδοφορίας που πέτυχε το τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Οι αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% ευνόησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και οι προσδοκίες για ακόμη υψηλότερο κόστος χρήματος έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των μετοχών τους υψηλότερα. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν φτηνές σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο τους.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) στο 0,73, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 1,0 της τελευταίας 20ετίας και είναι φτηνότερες από τις αμερικανικές με τον αντίστοιχο δείκτη στο 1,1.

Με την ΕΚΤ να έχει μείνει πίσω από την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Fed των ΗΠΑ στις αυξήσεις του κόστους χρήματος, οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω αναβαθμίσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Παρόλο που δεν έπιασε τις προσδοκίες της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο, η BNP Paribas αύξησε τους στόχους κερδοφορίας έως το 2025 και ανακοίνωσε επαναγορά ιδίων μετοχών. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η Credit Agricole πέτυχε υψηλότερα κέρδη από τις προσδοκίες της αγοράς χάρη στις χαμηλότερες επισφάλειες και τις δυνατές επιδόσεις στην επενδυτική τραπεζική.

Συνολικά, το «μπουμ» στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών το τέταρτο τρίμηνο - ετήσια αύξηση 45% στα 32,7 δισ. ευρώ- ήταν το υψηλότερο απ' όλους τους κλάδους που αντιπροσωπεύονται στον δείκτη STOXX 600. 

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τουλάχιστον οι μισές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα πετύχουν κέρδη ανά μετοχή που θα υπερβαίνουν τις προβλέψεις φέτος.

Οι αναλυτές στη Lombard Odier βλέπουν περιθώριο για νέες αναβαθμίσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα αν οι προβλέψεις για επισφάλειες αναθεωρηθούν χαμηλότερα. Αντίθετα, στις ΗΠΑ όπου ο κύκλος έχει προχωρήσει περισσότερο δεν φαίνεται περιθώριο για αναβαθμίσεις.

Κάποια στιγμή, βέβαια, τα υψηλότερα επιτόκια θα σταματήσουν να ενισχύουν τα έσοδα των τραπεζών. Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, αύξησε τα κέρδη της κατά 92% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά είναι επιφυλακτική όσον αφορά στις προοπτικές. Παρομοίως, η Societe Generale, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, και η Santander την Ισπανία, είχαν κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις όμως ενισχύουν τα μαξιλάρια τους ενόψει οικονομικής αβεβαιότητας.