Μorgan Stanley: Γιατί οι αγορές τιμολογούν επιτάχυνση της ανάπτυξης
Shutterstock
Shutterstock

Μorgan Stanley: Γιατί οι αγορές τιμολογούν επιτάχυνση της ανάπτυξης

Oι φόβοι για τον πληθωρισμό εντείνονται κάτι που αποτυπώνεται στη νευρικότητα των δεικτών της Wall Street. Ωστόσο, η Morgan Stanley επισημαίνει σε νέο της report πως οι επενδυτές προετοιμάζονταν για μήνες για μία «απαλή προσγείωση» της οικονομίας, δηλαδή για μέτρια ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Όμως, τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι οδηγοί της χρηματιστηριακής κούρσας έχουν αρχίσει να στηρίζουν το σενάριο μη προσγείωσης» αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

Παράλληλα, τα δυνατά οικονομικά στοιχεία και ένας πιο επίμονος πληθωρισμός απ' ό,τι ανέμεναν οι αγορές ξεφουσκώνουν τις προσδοκίες επιτοκιακών μειώσεων. Τα επιτοκιακά futures τιμολογούν συνολική μείωση 62 μονάδων βάσης φέτος αντί για 150 μονάδες βάσης που έβλεπαν τον Ιανουάριο.

Οι κλάδοι που συνήθως ευνοούνται από την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως ο χρηματοοικονομικός, η ενέργεια και η βιομηχανία, έχουν καταγράψει δυνατές επιδόσεις αυτήν τη χρονιά, καλύτερες από την άνοδο 9% του δείκτη S&P 500.

Oι επιδόσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πέρυσι, όταν μια μικρή ομάδα μετοχών κολοσσιαίας κεφαλαιοποίησης στον κλάδο της τεχνολογίας αντιστοιχούσε σε μεγάλο μέρος της ανόδου του δείκτη αναφοράς.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οδηγοί στη διεύρυνση του ράλι της αγοράς είναι οι κυκλικές μετοχές, κάτι που στηρίζει την άποψη οτι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα περιβάλλον υψηλότερης ανάπτυξης.

Η πορεία που θα ακολουθήσουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ θα παίξει ρόλο στις επιδόσεις των οικονομικά ευαίσθητων κλάδων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί πάνω από το επίπεδο του 4,35% που η Morgan Stanley θεωρούσε πριν ως το όριο πάνω από το οποίο οι μετοχές γίνονται πιο ευάλωτες στην άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Μία άλλη μεγάλη αμερικανική τράπεζα, η Wells Fargo, ανέβασε τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 5.535 μονάδες μέχρι το τέλος της χρονιάς, επίπεδο που είναι το υψηλότερο μεταξύ των επενδυτικών οίκων της Wall Street.

H τράπεζα ανέβασε και την εκτίμηση της για τα φετινά κέρδη ανά μετοχή του δείκτη στα $242 από $235 πριν.

«Εκτιμούμε οτι οι μετοχές έχουν ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο, αναμένουμε άυξηση της μεταβλητότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2024», σύμφωνα με τη Wells Fargo.

H αναθεώρηση του στόχου για τον S&P 500 σημαίνει ανοδικό περιθώριο 6,4% από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 5.204 μονάδες. Ο προηγούμενος στόχος της Wells Fargo ήταν οι 4.625 μονάδες.

Τον προηγούμενο μήνα η HSBC και η BofA προέβλεψαν οτι ο δείκτης θα κλείσει τη χρονιά στις 5.400 μονάδες ενώ ο στόχος του επενδυτικού οίκου Oppenheimer είναι οι 5.500 μονάδες.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που αρχίζουν να ανακοινώνονται την Παρασκευή με τις μεγάλες τράπεζες JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo να ανοίγουν τον χορό.