Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο την ύφεση

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο την ύφεση

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση πως η ευρωζώνη μπήκε και επίσημα σε ύφεση. Ο Dax έκλεισε με κέρδη 0,18% και ο CAC 0,27%. O Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος και ο FTSE σημείωσε πτώση 0,32%. Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρή μείωση 0,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο του 2023 από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat ήταν για οριακή ανάπτυξη 0,1% το α' τρίμηνο. Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ είχε συρρικνωθεί 0,1% και το τελευταίο τρίμηνο του 2022 κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Σε επίπεδο Ε.Ε. το ΑΕΠ αναπτύχθηκε οριακά 0,1% το α' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δ' τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί 0,2% στην Ε.Ε.  Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022 το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το α' τρίμηνο του 2023, μετά από ανάπτυξη 1,8% και 1,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.