Με κέρδη έκλεισε ο Νοέμβριος για τη Wall Street

Με κέρδη έκλεισε ο Νοέμβριος για τη Wall Street

Με μικρές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση της Δευτέρας της Wall Street , μετά από την υποτονική εβδομάδα στην οποία εορτάστηκε η Ημέρα των Ευχαριστιών με την αργία της Πέμπτης και τη μισή συνεδρίαση της Παρασκευής. Παρόλα αυτά,  οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν μέτρια κέρδη για το Νοέμβριο που ολοκληρώνεται σήμερα, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς μήνες κερδών, γεγονός που είχε να συμβεί από τον περασμένο Μάιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 78 μονάδες ( 0,44%) και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 17.720 μονάδες, o τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 19 μονάδων κλείνοντας στις 5.109 και ο S&P 500 έχασε 10 μονάδες ολοκληρώνοντας στις 2.080 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε μηνιαία κέρδη σχεδόν 0,1% και ο Dow Jones κέρδισε το Νοέμβριο 0,3%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq με ποσοστιαία μεταβολή 1,1%.

Η τρέχουσα εβδομάδα ενδέχεται να είναι κάπως ασταθής όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και της ομιλίας της προέδρου της Fed κ. Janet Yellen την ερχόμενη Τετάρτη. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είτε με μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% είτε με διεύρυνση του ύψους 1,1 τρισ. ευρώ προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές. Όσον αφορά τις δηλώσεις της προέδρου της Fed, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν να τις αξιολογήσουν ως προς τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Την Παρασκευή θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα είναι η τελευταία έκθεση πριν τη συνεδρίαση της Fed του Δεκεμβρίου που ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. Σημειώνεται πως την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του OPEC που όμως δεν αναμένεται να αλλάξει τη στάση του στο θέμα των τιμών.

Ο κλάδος της ενέργειας κατέγραψε 1% κέρδη στον S&P συγκρατώντας τις απώλειες του δείκτη. Για τον Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Nike , ενώ κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Chevron Corp (1,05%), της ΙΒΜ ( 0,69%) και της Apple Inc (0,46%).

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 0,2% σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών για τον Οκτώβρη, μετά από ένα σερί πτώσης δύο διαδοχικών μηνών. Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν προσέγγισε τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ο δείκτης μεταποίησης PMI του Chicago που για το Νοέμβριο μπήκε σε έδαφος συστολής, κάτω από το 50, στο 48,7, έναντι του 56,2 του Οκτωβρίου.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Amazon.com έχασε 1,26% βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών καθώς αναμένεται η αξιολόγηση των πωλήσεων της εταιρείας του τριημέρου που πέρασε, καθώς άρχισε η περίοδος των προσφορών μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ η μετοχή της Under Armour έχασε 3,86%.

Η μετοχή της Microsoft Corporation κέρδισε 0,78% καθώς αναβαθμίστηκε το status της από τη χρηματοοικονομική  εταιρεία Raymond James  και η μετοχή της Fitbit σημειώνει κέρδη  4,31% αφού αναβαθμίστηκε από την Barclays η σύστασή της από equalweight σε overweight.