Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει να διαπραγματεύεται το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να τηρούν απόσταση από τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο προστατευτισμός που αναμένεται να επιδείξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο εμπορικός πόλεμος έναντι Γερμανίας και Κίνας, οδηγεί σε νέες απώλειες τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τη στερλίνα να ενισχύεται σήμερα σε υψηλά ενός μήνα, μετά την ανακοίνωση του πλάνου εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την ενιαία αγορά.

Η στάση αναμονής, οδηγεί και σήμερα τους επενδυτές προς ασφαλή καταφύγια, όπως χρυσός και γιεν, με τον τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κλάδων του δείκτη Eurostoxx 600, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου οδηγεί για ακόμη μία φορά σε σημαντικά κέρδη τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης.

Σε χαμηλά τεσσάρων ετών βρέθηκε το συνολικό χρέος των χωρών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, με αυτό να βρίσκεται στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 90,1% έναντι 91,5% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή να σημειώνει πως οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να διατηρήσουν το χρέος τους κάτω από επίπεδο του 60% επί του ΑΕΠ, με το έλλειμμα τους να μην υπερβαίνει το 3% επί του ΑΕΠ.

Η Citigroup σε έκθεση της την οποία υπογράφει ο αναλυτής κ. Jonathan Stubbs, προβλέπει αύξηση κατά 10% το τρέχον έτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω της ανάπτυξης που καταγράφει η ευρωπαϊκή οικονομία, με τον δείκτη Eurostoxx 600 να διαμορφώνεται στα τέλη του έτους στις 410 μονάδες, έναντι 380 μονάδων σε προηγούμενη πρόβλεψη της, καταγράφοντας άνοδο 13% από τα τρέχοντας επίπεδα, την μεγαλύτερη από το 2013.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Χαρακτηριστικό της αποφυγής κινδύνου από τους επενδυτές, παρά τα κέρδη νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, αποτελεί η ενίσχυση της τιμής του χρυσού, αλλά και η άνοδος της ισοτιμίας του γιεν έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι εταιρείες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι οι αμερικανικές: Ambarella, Texas Instruments, Marvell, Genco Shipping trading, και Diana Shipping, ενώ από τη Κίνα οι: Goer Tek, Regina Miracle International, Li & Fung, WH Group, και lens Technology, καθώς οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου, συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας, της Αλγερίας, και του Κουβέιτ, σε συνάντησή τους το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην προσπάθεια τους να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου. Οι καθαρές θέσεις long στη τιμή του πετρελαίου, βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου, καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 14%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Οι θέσεις long σε futures αυξήθηκε κατά 43.600 χιλ., ενώ σε options κατά 349.510 χιλ.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg 

Τα μεγαλύτερα κέρδη μέχρι στιγμής, πραγματοποιούν οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτές του τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη Eurostoxx 600 να διαπραγματεύεται στις 361.69 μονάδες με απώλειες 0,25%. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση του δείκτη: Generali +5,98%, Wienerberger AG +3,73%, και Antofagasta +3,61%. Fingerprint Cards -6,95%, Tryg -4,70%, και Essentra Plc -3,21%.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η Philips Lighting ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα €63 εκατ., έναντι €42 εκατ. του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα €1,93 δισ. έναντι €2,05 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την εταιρεία να σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους της τα επόμενα δύο χρόνια €300 εκατ.

Η εταιρεία κατασκευής λαμπτήρων LED και ηλεκτρομηχανικών συστημάτων LPA, ανακοίνωσε σήμερα για το σύνολο του έτους που έληξε στις 30/9 προ φόρων κέρδη £1,5 εκατ. έναντι £793 χιλ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις πωλήσεις να ενισχύονται κατά 32%, στα £1,4 εκατ.

Η Paddy Power Betfair, προέβη σήμερα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της, με τα EBITDA να διαμορφώνονται μεταξύ των £390-405 εκατ., πάνω από τις εκτιμήσεις των £233 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην αγορά ομολόγων, μικτές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων των χωρών της ευρωζώνης, με αυτές της Γερμανίας να σημειώνουν πτώση, ενώ με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Γαλλίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει κέρδη 0,25%, στα 1,730, με το σήμα να βρίσκεται σε strong buy, ενώ η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου ενισχύεται 0,57%, στα 1,2445, με το σήμα να παραμένει σε strong buy.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διευρύνει τις απώλειες της κατά 1,37%, στα $52,49/βαρέλι, με το σήμα να να μετατρέπεται σε ουδέτερο από strong buy, με την τιμή του χρυσού να πραγματοποιεί κέρδη 0,58%, στα $1.211,85/ουγγιά, με το σήμα να διατηρείται σε strong buy, ενώ το ασήμι σημειώνει κέρδη 0,65%, στα 17,142/ουγγιά, με το σήμα να βρίσκεται σε strong buy.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7.169,45 μονάδες με απώλειες 0,40%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 7.065,57 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:

Antofagasta Plc                £789.50 +3,61%
ANTO:LSE

Fresnillo Plc            £1,446 +3,14%
FRES:LSE

Anglo American Plc          £1,320 +2,36%
AAL:LSE

Paddy Power Bettfair Plc       £8,445 -2,65%
PPB:LSE

Royal Bank of Scotland Plc         £216.40 -2,04%
RBS:LSE

Barclays Plc         £223.15 -1,87%
BARC:LSE

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX 30 διαπραγματεύεται στις 11.588,50 μονάδες με απώλειες 0,36%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 11.311 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:

Volkswagen AG          €151.45 +2,19%
VOW3:GER

Adidas AG                                                                                                            €153.40         +0,79%

ADSX.N:GER

Deutsche Boerse AG                                                                                            €78.58           +0,34%      

DB1X.A:GER

Commerzbank AG      €7.94 -1,50%
CBKX:GER

Merck KGaA          €101.35 -1,31%
MRKX:GER

ThyssenKrupp AG        €23.70 -1,27%
TKAX:GER

Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 4.837,50 μονάδες με απώλειες 0,27%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 4.780,29 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:

Veolia Environment SA          €15.69 +1,36%
VIE:PAR

Vinci SA              €66.69 +1,29%
DG:PAR

Pernod Richard SA               €108.60 +0,93%
RI:PAR

Nokia Corp           €4.36 -2,07%
NOKIA:PAR

TechnipFMC PLC           €31.43 -1,95%
FTI:PAR

Societe Generale                          €44.98  -1,89%
GLE:PAR

Στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 διαπραγματεύεται στις 9.355 μονάδες με απώλειες 0,27%. Στην Ιταλία, ο δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 19.461 μονάδες με οριακές απώλειες 0,09%, ενώ στο Βέλγιο ο δείκτης BEL 20 διαπραγματεύεται στις 3.572,60 μονάδες με απώλειες 0,44%.