Με απώλειες ολοκλήρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε νέα αλλαγή κλίματος προέβησαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος, παρά τα κέρδη που κατέγραφε στο  μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Η πρόθεση του νέου προέδρου να διαθέσει άνω των $500 δισ. σε έργα υποδομής, ενίσχυσε και σήμερα τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης, με την τιμή του χαλκού να βρίσκεται σε υψηλά τεσσάρων ετών, ενώ η κατάργηση των αυστηρών  κεφαλαιακών απαιτήσεων της πράξης Dod Frank οδηγεί τις μετοχές των τραπεζών στις ΗΠΑ σε υψηλά δέκα μηνών.

Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και λίγο πριν την ολοκλήρωση αυτής, οι ευρωπαϊκοί δείκτες διέγραψαν τα κέρδη που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, και ολοκλήρωσαν σε αρνητικό έδαφος, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές του κλάδου real estate, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και αυτών της αυτοκινητοβιομηχανίας & συναφών εταιρειών, με τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης και των τραπεζών να διατηρούν τα κέρδη τους έως την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, με τις ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα να συνεχίζονται και σήμερα.

Εχθές το βράδυ η Standard & Poor's διατήρησε την αξιολόγηση ΑΑ+ για την αμερικανική οικονομία, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς treasury να ανέρχεται στο 2,09%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Εξάλλου η διαφορά του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του πληθωρισμού που είναι συνδεδεμένος με το αμερικανικό χρέος βρέθηκε 1,87%, τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Ιούλιο του 2015. Οι επενδυτές ομολόγων κατέγραψαν ζημιές ύψους $337 δισ. τις τελευταίες μέρες, με την αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων να μειώνεται κατά $692 δισ.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα, σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης, καθώς και αυτές των τραπεζών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι μετοχές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και αυτές του λιανικού εμπορίου, με τον δείκτη Eurostoxx 600 να ολοκληρώνει στις 339,33 μονάδες με απώλειες 0,14%, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο της υπερπουλημένης ζώνης.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η Siemens ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του έτους κέρδη €2,45 δισ. έναντι εκτιμήσεων 2,41 δισ.

Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους, κέρδη €1,05 δισ. έναντι €809 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην αγορά ομολόγων, ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις για την πλειοψηφία των κρατικών τίτλων των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γερμανίας και Γαλλίας. Σε υψηλά δεκατεσσάρων μηνών βρέθηκε η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, με το αντίστοιχο της Γαλλίας να καταγράφει υψηλά έτους, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, υποχωρεί κατά 0,37%, στα 1,0870, με το σήμα σταθερά σε strong sell, ενώ η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου ενισχύεται εκ νέου κατά 0,93%, στα 1,2522, με το σήμα να μετατρέπεται σε αγορά από ουδέτερο .

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διευρύνει τις απώλειες της κατά 1,44%, στα $44,62/βαρέλι, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, με την τιμή του χρυσού διαγράφει τα κέρδη της και να υποχωρεί κατά 0,75%, στα $1.264/ουγγιά, με το σήμα να μετατρέπεται σε strong sell από πώληση, ενώ το ασήμι συνεχίζει να διαπραγματεύεται με κέρδη 1,09%, στα $18,578/ουγγιά, με το σήμα να παραμένει σε strong buy.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.830 μονάδες με απώλειες 1,18%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 6.814,62 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:

Antofagasta Plc            €716.00 +11,61%

ANTO:LSE

Vedanta Resources Plc €868.50 +11,20%

VED:LSE

Kaz Minerals Plc          €350.90 +10,14%

KAZ:LSE

Mediclinic International Plc €780.50 -15,16%

MDC:LSE

Fresnillo Plc                  €1,576  -11,01%

FRES:LSE

Randgold Resources Ltd €6,375 -10,40%

RRS:LSE

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 10.632,50 μονάδες με απώλειες 0,13%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 10.370,43 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:

Deutsche Bank AG €14.08 +5,35%

DBKX.N:GER

Deutsche Boerse AG €76.10  +4,85%

DB1X.A:GER

Siemens AG           €109.35 +4,64%

SIEX.N:GER

RWEAG            €12.67 -5,97%

RWEX:GER

adidas AG          €131.40 -5,94%

ADSX.N:GER

Vonovia SE        €30.29 -5,86%

VNAX.N:GER

Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.531 μονάδες με απώλειες 0,27%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 4.367,62 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:

Vivendi SA   €19.62 +8,55%

VIV:PAR

Legrand SA   €54.01 +4,73%

LR:PAR

AXA SA        €22.11 +3,90%

CS:PAR

Engie SA       €11.78 -7,61%

ENGI:PAR

Carrefour SA €22.47 -4,71%

CA:PAR

Vinci SA        €61.24 -4,64%

DG:PAR

Στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 8.761,50 μονάδες με απώλειες 1,57%. Στην Ιταλία, ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 16.806,50 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%, ενώ στο Βέλγιο ο δείκτης BEL 20 έκλεισε στις 3.492,30 μονάδες με απώλειες 1,32%.