Κλονίζει ακόμα και κινεζικές startups η κατάρρευση της SVB
Shutterstock
Shutterstock

Κλονίζει ακόμα και κινεζικές startups η κατάρρευση της SVB

Σημαντικές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις στις startups μετά την κατάρρευση της SVB, κλονίζοντας μέχρι και κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία της Silicon Valey Bank, η οποία δραστηριοποιούνταν στην υποστήριξη κυρίως τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, σε μία κίνηση που θεωρείται η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση μετά το 2008.

Πολλές startups της Ασίας συγκαταλέγονται στο πελατολόγια της χρεοκοπημένης πλέον τράπεζας, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για το άνοιγμα λογαριασμού στη SVB επέτρεπε τη χρήση κινεζικού αριθμού κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα επικεφαλής μίας start up, πληροφόρησε το CNBC, ότι η εταιρεία του είχε ανά περιόδους καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην SVB, ενώ εξακολουθεί να έχει περίπου 250.000 δολάρια στη χρεοκοπημένη τράπεζα.

Μαζί με την υποστήριξη ενός mainstream venture capitalist, μια startup θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό στην SVB μέσα σε μια εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε. «Οι κύριες παραδοσιακές τράπεζες, όπως η Standard Chartered, η HSBC, η Citi, έχουν αυστηρή συμμόρφωση και χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξεκινήσει ένας τραπεζικός λογαριασμός σε αυτές. Μπορεί να χρειαστούν έως και 3-6 μήνες», είπε.

Η πηγή, η οποία ίδρυσε μια εταιρεία fintech και δύο άλλες εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε ότι στους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων άρεσε να συνεργάζονται με την SVB επειδή η τράπεζα επέτρεπε στους επενδυτές να βλέπουν και να εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν τα κεφάλαιά τους.

«Αν δεν υπάρξει SVB, θα βλάψει τον κλάδο της τεχνολογίας, διότι δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που να παρέχει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στο γρήγορο άνοιγμα λογαριασμού για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την προβολή για τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην SVB επέτρεπε στις startups με έδρα την Κίνα να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση από επενδυτές των ΗΠΑ, με στόχο τη δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ. Η ρυθμιστική πίεση τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον περιόρισε την ανάπτυξη του αγωγού IPO από την Κίνα στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν είναι σαφές πόσες νεοσύστατες επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα είχαν λογαριασμούς στην SVB. Ωστόσο, πηγή του CNBC σημείωσε ότι πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα και χρηματοδότηση από αμερικανικά Venture Capitals τείνουν να ξεκινούν με τραπεζικούς λογαριασμούς στην SVB.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Zai Lab με έδρα τη Σαγκάη δήλωσε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, περίπου το 2,3% των περίπου 1,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών της βρισκόταν στην SVB. Τα περισσότερα βρίσκονταν στην JPMorgan Chase, τη Citigroup και την Bank of China (Hong Kong), ανέφερε η Zai Lab σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Μια άλλη εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Everest Medicines δήλωσε ότι είχε λιγότερο από το 1% των μετρητών της στην SVB και ότι αναμένει να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών της στην τράπεζα μέσω της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ.

Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα. Η συνήθης ασφάλισή της καλύπτει μέχρι 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία ιδιοκτησίας λογαριασμού.

Ωστόσο, οι περισσότερες καταθέσεις που κατείχε η SVB ήταν ανασφάλιστες. Η FDIC δήλωσε ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικά αναγκαστικής διαχείρισης για τα υπόλοιπά τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία εξηγούν γιατί οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλεις σήμερα, Τρίτη, παρόλου που σε πρώτη ανάγνωση φαινόταν να μένουν ανεπηρέαστες από την τραπεζική κατάρρευση.

Η κινεζική κοινοπραξία διεκδικεί ανεξαρτησία

Η κοινοπραξία της SVB στην Κίνα - που κατέχεται 50-50 με την Shanghai Pudong Development Bank - ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει ανεξάρτητο ισολογισμό.

Με την ονομασία SPD Silicon Valley Bank, η κοινοπραξία είχε εγγεγραμμένο κεφάλαιο 2 δισ. κινεζικών γιουάν (290 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με την επιχειρηματική βάση δεδομένων Tianyancha.

Αυτό είναι περίπου το 6,8% του συνολικού κεφαλαίου της Shanghai Pudong Development Bank.

Διαβάστε ακόμα:

Σταθεροποιητικά οι αγορές μετά το sell off - Θετικά τα futures στη Wall Street