Κέρδη στα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά το «βελούδινο tapering» της ΕΚΤ

Κέρδη στα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά το «βελούδινο tapering» της ΕΚΤ

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με «βελούδινο» τρόπο, με τον Mario Draghi να ανακοινώνει την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 και παράλληλα τη μείωση των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε, με τους περισσότερους κλάδους να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,53% στις 7.486 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 1,50% στις 5.455 μονάδες, όπως και ο γερμανικός DAX σημείωσε επίσης κέρδη της τάξεως του 1,39% στις 13.133 μονάδες.

Εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,92% στις 10.347 μονάδες, ενώ στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 1,61% στις 22.807 μονάδες όπως και ο πορτογαλικός PSI 20 που κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 5.402 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, ο γερμανικός κολοσσός Bayer ανακοίνωσε ελαφρά μειωμένες πωλήσεις κατά 2,8% για το γ'' τρίμηνο ωστόσο τα κέρδη της ενισχύθηκαν σκαρφαλώνοντας στα 3,88 δισ. ευρώ από 1,19 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, ισχυρή πτώση στα κέρδη από τις δικτυακές της δραστηριότητες εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο, η Nokia ενώ προειδοποίησε ότι η αγορά έχει γίνει πολύ πιο απαιτητική λόγω του σκληρού ανταγωνισμού με την Κίνα και της ενοποίησης στον κλάδο των ασύρματων επικοινωνιών.