Κάν΄ το όπως ο Warren Buffett
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Κάν΄ το όπως ο Warren Buffett

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την έκφραση πως δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό ή τη φωτιά; Με την έννοια, πως αφού ήδη έχουν ανακαλυφθεί, το μόνο που μένει είναι να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια για να επιτύχουμε το στόχο μας. 

Το ίδιο συμβαίνει και στα Χρηματιστήρια. Οι παλαιές καραβάνες συμβουλεύουν τους νεότερους επενδυτές να μην χάνουν το χρόνο τους και τα χρήματα τους προσπαθώντας να ανακαλύψουν νέους τρόπους πλοήγησης στις επενδυτικές αγορές. Αλλά αντιθέτως να ακολουθήσουν την πεπατημένη, όπως την έχουν σχεδιάσει οι ήδη επιτυχημένοι επενδυτές.

Ένας τέτοιος επενδυτής είναι ο λεγόμενος θρύλος της Omaha, Warren Buffett, που δραστηριοποιείται στα χρηματιστήρια μέσω της επενδυτικής εταιρείας  Berkshire Hathaway (BRK). Ο Warren Buffett, ακολουθεί τη στρατηγική “buy & hold”, επενδύοντας σε εταιρείες με βασικό χαρακτηριστικό την ικανή διοίκηση, τα ισχυρά χρηματοοικονομικά δεδομένα και την αναπτυξιακή πορεία. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η στρατηγική που ακολουθεί η Berkshire Hathaway είναι βαρετή, πως δεν προσφέρει συγκινήσεις και πως δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Ωστόσο αυτή η στρατηγική έχει κάνει τον Warren Buffett, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και διαχρονικά τον πλέον επιτυχημένο χρηματιστηριακό επενδυτή.

Διάγραμμα μετοχής Berkshire Hathaway 40 ετών

Διάγραμμα μετοχής Berkshire Hathaway 5 ετών

Διάγραμμα μετοχής Berkshire Hathaway 52 εβδομάδων

Οπότε εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις του, την μέθοδο με την οποία προχωρά στην επιλογή των στόχων του και καθώς και την τακτική που ακολουθεί στην επένδυση και αποεπένδυση στα χρηματιστήρια.

Η βιβλιογραφία είναι άφθονη και τα διαθέσιμα βίντεο από ομιλίες του είναι πολλά, για να μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε το 2023 ένα νέο ξεκίνημα στον τρόπο που προσεγγίζουμε τις χρηματιστηριακές μας επενδύσεις. 

Ας δούμε σήμερα ποιο είναι το αποτύπωμα των επενδύσεων του  στη Wall Street, μέσω των μετοχικών συμμετοχών που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του. Ποιες είναι λοιπόν οι μετοχές που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της σήμερα η Berkshire Hathaway;

Apple (AAPL). Σχεδόν το 42% της αξίας του χαρτοφυλακίου της BRK είναι επενδεδυμένο σε μετοχές της Apple. Με βάση αυτή τη συμμετοχή, η BRK είναι ο τρίτος μεγαλομέτοχος της Apple με ποσοστό της τάξης του 5,6%, πίσω από την Vanguard και τον Blackrock.   

Bank of America (BAC). To 10,5% του χαρτοφυλακίου της BRK έχει επενδυθεί σε μετοχές της Bank of America. H ΒRK είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Bank of America, κατέχοντας το 12,6% των μετοχών της, με δεύτερο την Vanguard με 7% και τρίτο την Blackrock.

Chevron (CVX). To 8% του χαρτοφυλακίου της BRK έχει επενδυθεί στην μοναδική ενεργειακή μετοχή του Χρηματιστηριακού Δείκτη Dow Jones Industrial Average. Η BRK κατέχει το 8,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Chevron, με δεύτερη τη Vanguard με 7,8% και τρίτη την SSgA Funds Μanagement με 6,7%

Coca–Cola (KO). To 7,6% του χαρτοφυλακίου της BRK είναι επενδεδυμένο σε μετοχές της Coca-Cola. H ΒRK είχε αρχίσει να επενδύει στην μετοχή της Coca-Cola αμέσως μετά από το κραχ του 1987. Σήμερα η BRK είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Coca-Cola, με ποσοστό 9,3%, με δεύτερο την Vanguard με 8% και τρίτο την BlackRock με 4,6%.

American Express (AXP). To 6,9% του χαρτοφυλακίου της BRK είναι επενδεδυμένο σε μετοχές της American Express. H BRK είχε αρχίσει να επενδύει στην American Express ήδη από το 1963. H ΒRK κατέχει το 20% της Bank of America, ακολουθούμενη από την Vanguard με 6% και την SSgA Funds Management με 4,2%.

Occidental Petroleum (OXY). Το 4% του χαρτοφυλακίου της BRK έχει επενδυθεί στη μετοχή της Occidental Petroleum. H BRK κατέχει το 21,3% της εταιρείας, ακολουθούμενη από την Dodge & Cox με 10,5% και την Vanguard με 6,8%. Ακούγεται δε συχνά τα τελευταία χρόνια, πως η BRK θα υποβάλει πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της ΟΧΥ.

Kraft Heinz (KHC). Το 3,7% του χαρτοφυλακίου της BRK έχει επενδυθεί στη μετοχή της Kraft Heinz. H BRK κατέχει το 26,6% της Kraft Heinz με δεύτερη την Vanguard με 5,25% και τρίτη την SSgA Funds Management με 3%.

Moody's (MCO).  Στην μετοχή του οίκου αξιολόγησης και επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι τοποθετημένο το 2% του χαρτοφυλακίου της BRK. H BRK κατέχει το 13,5% της Moody’s, με δεύτερη τη Vanguard με 7,12% και την TCI Fund Management με 4,50%.

Activision Blizzard (ATVI). To 1,5% του χαρτοφυλακίου της BRK έχει επενδυθεί στη μετοχή της εταιρείας video games Activision Blizzard. Η BRK κατέχει το 7,69% των μετοχών της ATVI από το 20% που κατείχε μέχρι πρόσφατα, ακολουθούμενη από την Vanguard και την BlackRock. H Activision Blizzard βρίσκεται σε συζητήσεις εξαγοράς από την Microsoft.

Taiwan Semiconductor (TSM). Η BRK εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ισχυρότατου παίκτη του κλάδου των ημιαγωγών μόλις μέσα στο Q3 του 2022, αγοράζοντας περισσότερες από 60 εκατ. μετοχές αξίας τότε $4 δισ. και σήμερα πλέον κατέχει το 1,6% της TSM. Στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίoυ της BRK η Τaiwan Semiconductor συμμετέχει στο 1,3%.

Με ποσοστά μικρότερα του 1% στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway συμμετέχουν η  DaVita (DVA), η HP (HPQ), η Sirius XM Holdings (SIRI), η  Bank of New York Mellon (BK), η Citigroup (C), η Verisign (VRSN), η Visa (V) και άλλες.