Ιστορικό υψηλό για τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού - Σε αναζήτηση εναλλακτικών φρούτων οι παραγωγοί
Shutterstock
Shutterstock

Ιστορικό υψηλό για τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού - Σε αναζήτηση εναλλακτικών φρούτων οι παραγωγοί

Ιστορικό υψηλό έχουν καταγράψει οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, οδηγώντας τον κλάδο σε κρίση με τους παραγωγούς και τους εμπόρους να εξετάζουν το ενδεχόμενο εναλλακτικών φρούτων. 

Οι λόγοι της ραγδαίας αυτής αύξησης της τιμής είναι οι εξής: αφενός μεν η μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιού στη Φλόριντα, η οποία είναι η κύρια παραγωγός του χυμού στις ΗΠΑ, αφετέρου δε οι ακραίες καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία.

Η συγκεκριμένη κατάσταση επηρεάζει καθοριστικά τη διαμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας, καθώς η Νότια Αμερική είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αλλά και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο.

Ο Χάρι Κάμπελ, αναλυτής δεδομένων της αγοράς εμπορευμάτων στην ερευνητική ομάδα Mintec, δήλωσε ότι η εκτίναξη των τιμών ανάγκασε τις κατασκευάστριες εταιρείες να προσαρμοστούν στην κατάσταση εξετάζοντας εναλλακτικούς χυμούς φρούτων.

«Πολλοί από αυτούς θα αλλάξουν τις ποσότητες του χυμού που βάζουν στα μείγματά τους για να αποφύγουν τον χυμό πορτοκαλιού και να αυξήσουν άλλους χυμούς, όπως χυμό αχλαδιού, χυμό μήλου, χυμό σταφυλιού, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από τον χυμό πορτοκαλιού», δήλωσε.

Επίσης, πρόσθεσε πως «αυτή η κατάσταση θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημειώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι στην αγορά χυμού πορτοκαλιού είχαν παρατηρήσει μεγάλη πτώση της ζήτησης σε ετήσια βάση.

Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση

Το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε ότι η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία πέρυσι θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να καταγράψει μια από τις χειρότερες σοδειές πορτοκαλιών εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου, η οργάνωση παραγωγών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα παρήγαγε 232,4 εκατ. κιβώτια πορτοκάλια την περίοδο 2024-2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.

Οι αναλυτές λένε ότι η Βραζιλία παράγει συνήθως περίπου 300 εκατ. κιβώτια πορτοκάλια σε κάθε κύκλο, αν και η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή της καλλιέργειας, και η οποία καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακόμα πιο συχνά και έντονα.

Η Fundecitrus δήλωσε ότι μια σειρά από έντονα κύματα καύσωνα στη Βραζιλία συνέβησαν σε μια κρίσιμη και πολύ σημαντική φάση της ανθοφορίας και του πρώιμου σχηματισμού των καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, παρεμποδίζοντας σημαντικά την παραγωγή.

Ακόμα ένα εμπόδιο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγή είναι η ασθένεια των εσπεριδοειδών γνωστή ως πρασίνισμα, η οποία δεν έχει θεραπεία και έχει ως αποτέλεσμα πικρά φρούτα.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να προκαλέσει «χάος» στους πορτοκαλεώνες σε όλο τον κόσμο για αρκετό καιρό ακόμη.  

Με πληροφορίες από το CNBC.