Η Ισπανία δεν εισήγαγε αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα τον Απρίλιο, ενόψει μιας σημαντικής προθεσμίας κυρώσεων που έθεσε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ισπανίας, η Repsol, είναι μεταξύ των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα και των οποίων οι άδειες εξαγωγής πετρελαίου από τη χώρα ανακλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Repsol δόθηκε προθεσμία έως τις 27 Μαΐου για να τερματίσει τις δραστηριότητές της εκεί.
Στο πλαίσιο αυτής της άδειας, η Repsol λάμβανε πετρέλαιο από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA ως πληρωμή για χρέος.
Η απουσία εισαγωγών τον Απρίλιο ακολούθησε απότομες αυξήσεις το 2024 και νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (06/06) από τον Cores, έναν φορέα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας.
Η Repsol έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές αναζητώντας τρόπους να συνεχίσει τη λειτουργία της στη Βενεζουέλα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζόσου Τζον Ιμάζ συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ.
Η ακύρωση των αδειών ήρθε μετά την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος από τον Τραμπ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε χώρα αγοράζει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα θα πληρώνει δασμό 25% στις εμπορικές συναλλαγές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και η κυβέρνησή του έχουν απορρίψει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, λέγοντας ότι πρόκειται για παράνομα μέτρα που συνιστούν έναν «οικονομικό πόλεμο» με στόχο την παράλυση της χώρας.