Η πρώτη σημαντική νίκη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Shutterstock
Shutterstock
Αγορές

Η πρώτη σημαντική νίκη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τώρα που το γεωπολιτικό σκηνικό δείχνει να χαλάει και μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις αγορές, ταυτόχρονα με τις αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, γίνεται ακόμη πιο εμφανής η σημασία του μεγάλου ράλι που σημείωσαν οι αγορές νωρίτερα φέτος, με… καύσιμο τη μανία για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο S&P 500 ενισχύεται μέσα στο 2023 και έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου κατά 13,9%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδος της τάξης του 29,6%. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Ιουλίου που καταγράφηκαν τα υψηλά του 2023, ο S&P έφτασε έως το +19,5% και ο Nasdaq έως το +37%.

Τα νούμερα που αντανακλούν το όφελος που αποκόμισαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί του πλανήτη προκαλούν ίλιγγο. Χθες, είδε το φως της δημοσιότητας μία έκθεση της αμερικανικής venture capital, Accel, που δείχνει ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, οι γίγαντες της τεχνολογίας συνολικά, ενισχύθηκαν κατά 36% και κατάφεραν να αυξήσουν την κεφαλαιοποίησή τους κατά το αστρονομικό ποσό των 2,4 τρισ. δολαρίων.

Η κορυφαία Apple αξίζει σήμερα 2,79 τρισ. δολάρια και ακολουθούν, η Microsoft στα 2,47 τρισ. δολάρια, η Alphabet στα 1,76 τρις. δολάρια και η Amazon στα 1,37 τρισ. δολάρια. Στο ίδιο διάστημα η Nvidia, αξιοποίησε τον ντόρο γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά για πρώτη φορά τα 1 τρισ. δολάρια. 

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η Nvidia είναι η εταιρεία που κατασκευάζει προηγμένα τσιπάκια για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και προμηθεύει εταιρείες όπως η OpenAI, η οποία έφτιαξε το ChatGPT. Τις τελευταίες ημέρες φημολογείται ότι η OpenAI, με την υποστήριξη των δισεκατομμυρίων της Microsoft, θα προσπαθήσει να κατασκευάσει τα δικά της τσιπάκια για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού. 

Επιστρέφουμε στη χρηματιστηριακή έκρηξη των τεχνολογικών. Σύμφωνα με την επενδυτική Accel, κατά την προηγούμενη μεγάλη κρίση που πέρασαν οι τεχνολογικές εταιρείες, την κρίση των dot.com, ο Nasdaq χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει στο 80% του υψηλότερου σημείου που βρισκόταν το 2000 πριν ξεσπάσει η κρίση.

Στην παρούσα φάση, από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου 2021 και τις 16.057 μονάδες, ο Nasdaq χρειάστηκε μόλις 18 μήνες για να φτάσει στο 80% τον Μάιο του 2023, ενώ σήμερα έχει ανέβει στο 84% στις 13.567 μονάδες. 

Όλοι ανεξαιρέτως οι αναλυτές προσπαθούν να ενσωματώσουν στα μοντέλα πρόβλεψης τις επιπτώσεις που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις αγορές. Θα είναι η κινητήριος δύναμη που θα πυροδοτήσει το επόμενο μεγάλο ράλι και θα φέρει νέα ιστορικά υψηλά; Ή θα σκάσει σαν φούσκα το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες και θα δούμε μια νέα μεγάλη διόρθωση;

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει αφενός να αποτελεί τον πιο «καυτό» κλάδο παγκοσμίως και αφετέρου να προκαλεί ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, χρηματιστηριακά και μη.

Η κυριαρχία της τεχνολογίας είναι καθολική και δεν αφορά μόνο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μέσα στο ίδιο δωδεκάμηνο (09/22-09/23) οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς Cloud είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 40%, προσθέτοντας περίπου 1 τρισ. δολάρια στη χρηματιστηριακή τους αξία. Το μεγαλύτερο όφελος είχαν οι Oracle και Adobe με +75% και ακολούθησαν οι SAP και Servicenow με αύξηση μεταξύ 50%-75%.