Η Ουάσινγκτον κάνει άλμα παγκόσμιας κυριαρχίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock

Η Ουάσινγκτον κάνει άλμα παγκόσμιας κυριαρχίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Εισιτήριο πρώτης θέσης στην… υπερατλαντική πτήση της ψηφιακής επανάστασης θέλουν να εξασφαλίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας γη και ύδωρ στην κορυφαία εταιρεία παραγωγής προηγμένων τσιπς στον πλανήτη. Η Ουάσινγκτον δίνει στην TSMC από την Ταϊβάν πάνω από 11 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις σε δάνεια με προνομιακούς όρους για να μεταφέρει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Αριζόνα.

Με αυτή την κίνηση, οι ΗΠΑ αφενός θα φιλοξενούν την παραγωγή των «εγκεφάλων» της Τεχνητής Νοημοσύνης και αφετέρου δεν θα φοβούνται όσο προηγουμένως μία πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν.

Μάλιστα, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Πεκίνο ότι αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις της TSMC, καθώς η εταιρεία δείχνει με την αμερικανική μονάδα ότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. Εξάλλου, οι μεγαλύτεροι πελάτες της TSMC είναι εταιρείες όπως η Apple και η AMD. Οι ίδιοι Γερουσιαστές δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν ποτέ τις κεντρικές εγκαταστάσεις της TSMC να πέσουν σε χέρια Κινέζων.

Και κάπως έτσι, συντηρούνται οι ψυχροπολεμικές συνθήκες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, με φόντο την Ταϊβάν. Επιπλέον, η πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενισχύει τις πιθανότητες επιδείνωσης των εμπορικών συνθηκών Ουάσινγκτον-Πεκίνου και η τεχνητή νοημοσύνη αναμφίβολα θα αποτελέσει το κεντρικό πεδίο της διαμάχης. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών παραλίγο να φτάσουν στα άκρα όταν τον Αύγουστο του 2022 η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., διανύει μία περίοδο εντυπωσιακής άνθησης. Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, τα έσοδα για το μήνα Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. δολάρια, με αύξηση 34,3% σε σύγκριση με πέρσι που είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από τον Νοέμβριο του 2022, με ώθηση από την έκρηξη της ζήτησης για συσκευές τεχνητής νοημοσύνης.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η TSMC δεν είναι ανταγωνίστρια εταιρεία της Nvidia, καθώς ο ταϊβανέζικος κολοσσός εστιάζει στην παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπς, ενώ η Nvidia κυρίως τα σχεδιάζει. Στην πράξη, η Nvidia και τα υπόλοιπα τεχνολογικά μεγαθήρια των ΗΠΑ είναι βασικοί πελάτες της TSMC. Η εταιρεία από το Ταϊβάν κατέχει μερίδιο 61,2% στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, αλλά ευθύνεται περίπου για το 90% των πιο προηγμένων μικροτσίπ.

Η μεταφορά της παραγωγής της TSMC σε αμερικανικό έδαφος προστατεύει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και καθιστά την Ουάσινγκτον κυρίαρχο στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την επανάσταση που συντελείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το εργοστάσιο της TSMC στο Φοίνιξ της Αριζόνα αναμένεται να είναι έτοιμο το 2028 και θα είναι το πιο προηγμένο στις ΗΠΑ, με ικανότητα παραγωγής 20.000 μικροτσίπ μηνιαίως.

Ο Λευκός Οίκος έχει συνολικά προς διάθεση, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων προς την TSMC, προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 65 δισ. δολαρίων με στόχο να πάρει το προβάδισμα στην κούρσα για την κυριαρχία στην παγκόσμια τεχνολογική και επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Έως το 2030, σχεδόν το 20% των πιο εξελιγμένων μικροτσίπ στον κόσμο θα κατασκευάζονται επί αμερικανικού εδάφους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα τελευταία χρόνια η TSMC έχει λάβει επιδοτήσεις και μάλιστα σε ετήσια βάση, τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ιαπωνία, ύψους περίπου 2 δις. δολαρίων, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θέλουν να διατηρούν άριστες σχέσεις με την κρίσιμη για την τεχνολογική εξέλιξη ταϊβανέζικη εταιρεία.