Η μεγάλη επιστροφή μικροεπενδυτών και meme stocks

Η μεγάλη επιστροφή μικροεπενδυτών και meme stocks

Θυμάστε την εποχή που η Gamestop ήταν το νούμερο ένα θέμα στις ειδήσεις των αγορών και ένα τεράστιο ρεύμα μικροεπενδυτών που… κατασκήνωναν ψηφιακά στο Reddit και συντονίζονταν μέσω της κοινότητας WallStreetBets, με αρχηγό τον επενδυτή - επαναστάτη Roaring Kitty, τα έβαλε με τους «σορτάκηδες» της Wall Street; 

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, η μετοχή της Gamestop εκτινάχθηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες από τα 5 δολάρια στα 120 δολάρια, προκαλώντας σεισμό στη Μέκκα των αγορών. Το σίριαλ που εκτυλίχθηκε στη συνέχεια και η τρομακτική κόντρα μεγάλων hedge funds με μικροεπενδυτές, δημιούργησε μια νέα τάξη μετοχών, τις «meme stocks».

Μετοχές δηλαδή που γίνονται γνωστές κυρίως λόγω του ντόρου στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν τεράστια κέρδη αλλά και καταστροφικές απώλειες. 

Ήταν οι πρώτοι μήνες του 2021 και εκείνο το μεγάλο κύμα ερασιτεχνών επενδυτών είχε καταφέρει κάτι μοναδικό. Οι εντολές συναλλαγών από μικροεπενδυτές, ως ποσοστό της συνολικής αξίας της αγοράς, είχαν φτάσει αρκετές φορές εκείνο το διάστημα στο 22%.

Όπως είναι γνωστό, η τάση κράτησε αρκετούς μήνες, αρκετοί έγιναν πλούσιοι από τις πραγματικά εντυπωσιακές μεταβολές και πολλοί έχασαν περιουσίες είτε γιατί μπήκαν αργά στο πάρτι, είτε γιατί δεν έφυγαν νωρίς.

Όταν οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια και το κλίμα επιδεινώθηκε πολύ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, οι μικροεπενδυτές εξαφανίστηκαν από τις αγορές. Το 2022 η συμμετοχή τους ήταν σχεδόν μηδενική καθώς τα risky assets δεν είχαν κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ οι meme stocks και τα κρυπτονομίσματα στην κυριολεξία καταποντίστηκαν. 

Οι Gamestop και AMC άνοιξαν το δρόμο και σήμερα νέες meme stocks κάνουν την εμφάνισή τους καθώς οι μικροεπενδυτές αναζητούν νέους τρόπους να «νικήσουν» την αγορά. Η τάση δείχνει να αλλάζει και οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν στις αγορές και μάλιστα πιο μαζικά από πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan που παραθέτει το αμερικανικό MarketWatch, περί τα τέλη Ιανουαρίου, οι εντολές από μικροεπενδυτές έφτασαν στο 23%. Ξεπέρασαν δηλαδή ακόμη και τη φρενίτιδα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του σίριαλ της Gamestop.

Η μετοχή που πούλησαν περισσότερο οι ερασιτέχνες επενδυτές ήταν της Tesla, ενώ αυτές που αγόρασαν περισσότερο ήταν της Amazon και της Apple. Καταγράφηκε επίσης ισχυρή ζήτηση για μετοχές των αναδυόμενων αγορών, για χρυσό και ETFs εταιρικών ομολόγων. Μία meme stock που δείχνει να… σηκώνει κεφάλι είναι η Nordstrom.

Η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε από τα 15 δολάρια στις αρχές του έτους στα 26,54 δολάρια προχθές, με άνοδο 77%, στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο ακτιβιστής επενδυτής και πρόεδρος της Gamestop, Ράιαν Κοέν, χτίζει μεγάλη θέση στη Nordstrom και έχει στόχο να φέρει ανακατατάξεις στο διοικητικό της συμβούλιο. 

Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον για risky assets δείχνει να ανακάμπτει, αν και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, μία εξέλιξη που βελτιώνει τόσο πολύ το κλίμα, για να δικαιολογεί την επιστροφή σε επενδυτικές επιλογές υψηλού ρίσκου. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιστροφή των ερασιτεχνών επενδυτών συνοδεύεται από την άνοδο του bitcoin, η τιμή του οποίου ενισχύεται άνω του 42% μέσα στο 2023. Το ethereum την ίδια ώρα κερδίζει 38% και ο βασιλιάς των meme coins, Dogecoin 31,5%.

Επίσης μέσα στο 2023, η μετοχή της Gamestop σημειώνει κέρδη 23% και διαπραγματεύεται στα 22,7 δολάρια (κλείσιμο 2/2), αλλά πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του 2021. Νέες meme stocks θεωρούνται οι Bed Bath & Beyond (+37% το 2023), η Blackberry (+38%), η Nokia, η Palantir (+35,7%) και Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, με κέρδη 90% το 2023.