Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβλημάτισε η καθίζηση του τζίρου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβλημάτισε η καθίζηση του τζίρου

Συνεδρίαση στην οποία έλειψε το νεύρο, ο τζίρος, αλλά και οι βοήθειες από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο ελληνικό χρηματιστήριο και η οποία διέψευσε τις προσδοκίες των αναλυτών, που περίμεναν κάτι καλύτερο, μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS. Υπενθυμίζεται ότι σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “ΒB” (high), προχώρησε ο οίκος DBRS, σημειώνοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα μειώσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή άνοδο του ΑΕΠ». Αντίθετα η Moody's δεν εξέδωσε έκθεση για το ελληνικό αξιόχρεο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με αναλυτές, «οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων, ευκαιρίες, επιχειρηματικές συμφωνίες – εξαγορές, διαγωνισμοί, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις από ενεργειακά, μεταφορικά, δανειακό κόστος, πρώτες ύλες και σοβαρές ενδείξεις επελαύνοντα στασιμοπληθωρισμού, θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον για την σημαντικό αριθμό μετοχών, με κλάδους αιχμής (ενέργεια, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, logistics) να δίνουν ειδήσεις και αποδόσεις, όμως όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν και θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δεν μας έχει συνηθίσει σε αυτόνομες κινήσεις».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σαν ένας ισχυρός σεισμός, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις φτωχές χώρες. Η σύγκρουση θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως. Χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα με το χρέος, μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού κατά το πρώτο έτος της πανδημίας»  προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πρόκειται να δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες προβλέψεις στις 19 Απριλίου.

Από την άλλη, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης και οι τηλεδιασκέψεις των ελληνικών τραπεζών και σημαντικών βιομηχανικών εταιρειών, μπορεί να δημιούργησαν επιμέρους ενδιαφέρον στην αγορά, αλλάζοντας μερικώς την ατζέντα των νέων από το γεωπολιτικό περιεχόμενο, όμως αυτό το ενδιαφέρον δεν φάνηκε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς που συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, «οι τράπεζες έδειξαν σημαντική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, κατεβάζοντας τον σχετικό δείκτη για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων τους στο 10,8%, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις αυξημένης κερδοφορίας (απόδοση άνω του 6% των ιδίων κεφαλαίων τους) από οργανική δραστηριότητα, ενώ οι διοικήσεις άρχισαν να αναφέρονται στην πιθανότητα διανομής μερισμάτων στο ορατό μέλλον.

Σε ότι αφορά τις βιομηχανικές εταιρείες η εστίαση επικεντρώθηκε στο κόστος πωληθέντων και την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Η προοπτική για την φετινή χρονιά δεν είναι ωστόσο το ίδιο αισιόδοξη και οι ‘αστερίσκοι’ των προβλέψεων για ενδεχόμενες καθοδικές αναθεωρήσεις, λόγω της πιθανής παράτασης της διάρκειας των τάσεων που παρατηρούνται στο κόστος πωληθέντων μετρίασαν, σε γενικές γραμμές, τον θετικό τόνο της υποδοχής των δημοσιευμένων μεγεθών του 2021».

«Αύριο Τρίτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα ΟΠΑΠ, Μοτοδυναμική, Ε-ΝΕΤ και Fourlis. Την Τετάρτη το πρωί θα ακολουθήσει η Αεροπορία Αιγαίου, με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα το απόγευμα. Την ίδια ημέρα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος, οι μέτοχοι θα κληθούν να ανανεώσουν την απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών», υπενθυμίζει η Beta Sec.

«Το γεωπολιτικό σκηνικό δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τα πραγματοποιηθέντα κέρδη των τελευταίων ημερών, αλλά και την διάρκεια της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν, ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό, με τον ΓΔΧΑ να κινείται, πιθανότατα, εντός του εύρους των 890 - 830 μονάδων. Βαρύτητα θα δοθεί την τρέχουσα εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα για την αγορά ενέργειας. Την ίδια μέρα θα έχουμε και την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Αύριο μετά την συνεδρίαση δημοσιεύονται τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου των ΟΠΑΠ και Fourli», τονίζει η Leon Depolas Sec.

Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 71.481.792 νέες (ΚΟ) μετοχές της Quest (+0,65%), που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 107.222.688.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν θετικά οι ΕΤΕ (+1,97%), ΑΔΜΗΕ (+1,12%), ΒΙΟ (+2,95%), ΛΑΜΔΑ (+1,52%), ΜΟΗ (+2,98%) και TITC (+1,86%), ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν σε ΑΛΦΑ (-1,53%), ΕΥΡΩΒ (-2,82%), ΠΕΙΡ (-1,70%), ΔΕΗ (-1,31%), ΕΥΔΑΠ (-2,17%), ΟΤΕ (-1,83%) και ΣΑΡ (-3,69%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Frigoglass (-2,65%) σε «Caa2», από «Caa1» προχώρησε η Moody's, ενώ έθεσε και αρνητικό outlook στην αξιολόγηση (από σταθερό). Σύμφωνα με τον οίκο, «η υποβάθμιση αντανακλά την αναμενόμενη επιδείνωση της ρευστότητας και των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 870,21 (+0,85%) και 854,9 μονάδων (-0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 859,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 43,5 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε «πακέτα».

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που πέτυχαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ξεχώρισαν οι ΑΝΕΚ (+8,33%), ΣΕΝΤΡ (+3,89%), ΜΟΤΟ (+3,18%), ΠΕΤΡΟ (+2,96%) και ΑΒΕ (+2,07%).