Χωρίς να έχει σημαντικές βοήθειες από τους κύριους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες και με απόλυτα επιλεκτικές τις κινήσεις των αγοραστών στην εγχώρια υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου δοκίμασε τιμές οριακά ψηλότερα των 900 μονάδων, αλλά οπισθοχώρησε, καθώς η επιφυλακτική στάση των περισσότερων από τους ενεργούς επενδυτές, δεν επέτρεψe την υπέρβαση και το κλείσιμο σε νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά.
Σαφώς επιφυλακτικοί οι περισσότεροι των αναλυτών, προκρίνουν το σενάριο της συσσώρευσης – πλάγιας κίνησης σαν επικρατέστερο, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, αλλά και την πορεία των διεθνών αγορών.
«Οι αγορές μετοχών και ομολόγων συνέχισαν να στέλνουν αντικρουόμενα σήματα για τις οικονομικές προοπτικές. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπερερμηνεύσει κανείς κανένα σήμα. Οι αντιστροφές της καμπύλης των αποδόσεων έχουν ιστορικά προβλέψει τις υφέσεις με μεγάλη και αβέβαιη καθυστέρηση, ενώ οι ελπίδες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες πότε ενισχύονται και πότε διαψεύδονται», ανέφερε η UBS σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της.
Την ίδια ώρα, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι οι κινεζικές αρχές παρέτειναν το lockdown της Σανγκάης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το μόνο που δείχνει σχετικά βέβαιο, είναι ότι οι «long» συνεχίζουν να ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα οικονομικά μεγέθη, οι επιχειρηματικές εξελίξεις και τα deals που ανακοινώνονται, θα διατηρήσουν το “stock picking”, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να τελούν σε αναμονή, περιμένοντας τον επόμενο ανοδικό κύκλο.
Η προσοχή των αναλυτών στα αναμενόμενα αποτελέσματα της ΔΕΗ (+0,64%), που μένει να φανεί αν θα επαληθεύσουν τις προσδοκίες για ένα «turnaround story» της επιχείρησης.
Ο ΓΔΧΑ έχει καλύψει σχεδόν τα 2/3 των απωλειών λόγω του πολέμου, υποαποδίδοντας των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών κατά την ίδια περίοδο, οι οποίοι έχουν καλύψει περισσότερο από τα 3/4 των απωλειών. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 55% των μετοχών που απαρτίζουν τον ΓΔΧΑ βρίσκονται ακόμα σε καθοδική τάση.
«Ελλείψει θετικών εξελίξεων οι επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία στο Χ.Α. Σήμερα το απόγευμα δημοσιεύει το β’ εξάμηνο η ΔΕΗ, όπου βαρύτητα θα δοθεί τόσο στην κατάσταση αποτελεσμάτων όσο και στην μεταμόρφωση του ισολογισμού», τονίζει η Leon Depolas Sec.
Από την άλλη, σε μικρή μείωση, όσον αφορά την εκτιμώμενη ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας φέτος, προχώρησε η HSBC. Βάζει τον πήχη στο 4%, από 4,5% προηγουμένως και διατηρεί αυτόν του 2023 στο 4%. “Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 6,5% φέτος και θα μειωθεί στο 2% για το 2023” αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο οίκος.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 667,69 (+1,86%) και 645,11 μονάδων (-1,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 646,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,44%.
Αντίστοιχα, ο ΓΔΧΑ κινήθηκε σε ένα στενό εύρος, μικρότερο των έντεκα μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 901,29 (+0,88%) και χαμηλό τις 890,56 μονάδες (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 892,68 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,09%.
Ο τζίρος στα 72 εκατ., όμως από αυτά τα 17,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που οι περισσότερες επέλεξαν την περιστροφική κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΚΟΥΕΣ (+1,65%), ΟΤΕ (+1,06%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,84%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-2,52%), ΕΥΡΩΒ (-1,70%), ΑΡΑΙΓ (-2,79%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,70%) και ΛΑΜΔΑ (-1,83%). Αμετάβλητες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΠΡΔ (+7,06%), ΜΑΘΙΟ (+6,19%), ΞΥΛΚ (+5,91%), ΙΝΛΟΤ (+4,24%), ΕΠΣΙΛ (+3,15% και νέα ιστορικά υψηλά) και ΣΕΝΤΡ (+2,64%).
Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων.