Μπορεί οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες και από τον θετικό βηματισμό των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όμως το κλίμα επιφυλακτικότητας ήταν πασιφανές, όπως και η παραμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως, «η επερχόμενη αργία της Παρασκευής, το πιθανότερο να συντηρήσει τον χαμηλό συναλλακτικό ρυθμό, από την πλευρά βραχυπρόθεσμων traders και να διατηρήσει τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, στον απόηχο των αποτελεσμάτων χρήσης 2021, που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες».
Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση κρίθηκε κυριολεκτικά στο φίνις, καθώς σημειώθηκε σημαντική ενεργοποίηση των αγοραστών στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τόσο οι εξελίξεις στο ουκρανικό και στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις Πάουελ, ασφαλώς και οδηγούν σε επιφυλακτικότερες σκέψεις, όσους παραμένουν εκτός αγοράς και με πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους και οι οποίοι δείχνουν να μην βιάζονται να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, κάτι που δρα προσθετικά στην καθίζηση της ημερήσιας, καθαρής, αξίας συναλλαγών.
«Η Fed πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό», δήλωσε, μόλις χθες, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Από την άλλη, η Goldman Sachs αναμένει ότι η FED, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μια από τις συνεδριάσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ και προς μερική ανακούφιση των αγορών, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα εξόφλησε ένα ακόμη κουπόνι, για το ευρωομόλογο που λήγει το 2029, σηματοδοτώντας τη δεύτερη επιτυχημένη πληρωμή ομολόγου, παρά το πάγωμα των διαθεσίμων της Ρωσίας. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό εθνικό αποθετήριο διακανονισμών, έλαβε $65,63 εκατ. για την πληρωμή του κουπονιού.
«Η πληρωμή κουπονιού της Ρωσίας για το κρατικό ομόλογο που λήγει το 2029 διεκπεραιώθηκε από την ανταποκρίτρια τράπεζα JP Morgan Chase & Co JPM.N», όπως μετέδωσε το Reuters.
«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα, θα δώσουν πολιτικό ‘πράσινο φως’ στην πρόταση της Κομισιόν, να εξεταστεί η επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών ενέργειας, τα οποία συνδέονται με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με το Bloomberg και αυτή η εξέλιξη, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα απαιτήσει προσοχή για τις μετοχές των εταιρειών που εμπλέκονται.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., «επιλεκτικές τοποθετήσεις, με τα αποτελέσματα στο επίκεντρο, αλλά και στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο ενεργειακό», βλέπει η Beta χρηματιστηριακή.
«Συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν οι κρατικές ομολογιακές αποδόσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή ομιλία του ο Πάουελ ανέφερε πως δεν αποκλείεται αύξηση 50μβ στην επόμενη συνεδρίαση της FED αν αυτό χρειαστεί. Πιθανή είναι η περαιτέρω συσσώρευση του ΓΔΧΑ γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στις εξελίξεις», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Leon Depolas Sec.
Η Wood προσάρμοσε τις προβλέψεις της για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να λάβει υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων.
Οι συστάσεις είναι «buy» και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ η τιμή - στόχος της Eurobank είναι στα 1,3 ευρώ (αμετάβλητη), της Εθνικής στα 4,3 ευρώ (από 4,1 ευρώ πριν), της Alpha Bank στα 1,5 ευρώ (από 1,7 ευρώ πριν) και της Πειραιώς στα 1,8 ευρώ (από 2 ευρώ πριν).
Όπως προαναφέρθηκε, ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 867,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96%.
Περίπου η ίδια εικόνα και για τον τραπεζικό δείκτη, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό βηματισμό, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 626,5 μονάδες (+2,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 624,17 με ημερήσια κέρδη 2,14%.
Ο τζίρος στα 48 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+3,54%), ΕΤΕ (+2,09%), ΕΥΡΩΒ (+1,48%), ΕΕΕ (+1,40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,12%), ΕΛΠΕ (+1,56%), ΕΥΔΑΠ (+1,18%), ΜΠΕΛΑ (+2,07%), ΜΥΤΙΛ (+2,79%), ΟΠΑΠ (+1,13%) και TITC (+3,20%).
Υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,10%), ΔΕΗ (-0,93%), ΕΛΧΑ (-0,45%), ΟΤΕ (-0,66%), ΣΑΡ (-0,79%) και ΚΟΥΕΣ (-2,10%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά ΒΥΤΕ (+6,76%), ΙΝΤΕΚ (+5,11%), ΟΛΥΜΠ (+4,75%) και ΕΠΣΙΛ (+3,68%).
Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική αναλογία από 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ μόλις 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων.