Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 3,47% με στήριξη από τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 3,47% με στήριξη από τράπεζες

Παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τα οποία είναι σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ήπια πτωτικά στη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Αν και το κλίμα ήταν καλό στις αγορές του εξωτερικού, οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν κέρδη ενόψει τριημέρου, τα οποία όμως απορροφήθηκαν με σχετική ευκολία από τους αγοράς.

Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ φτωχή ήταν η ειδησεογραφία. Υπενθυμίζεται πως χθες ο οίκος MSCI ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση των δεικτών χωρίς να υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον και στον MSCI Greece Standard παρέμειναν 8 μετοχές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank).

Την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και μετά το ανοδικό άνοιγμα της Wall Street περιορίστηκαν οι απώλειες και ο τραπεζικός δείκτης από απώλειες 1,74% γύρισε θετικός κατά 0,20% και τελικά να κλείσει στο υψηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,45% και έκλεισε στις 878,76 μονάδες με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όμως περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ έγιναν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών. Από τις τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 3,35 ευρώ με άνοδο 1,73%. Αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank και πτωτικά κατά 0,72% έκλεισε η Alpha Bank και κατά μόλις 0,46% η Πειραιώς η οποία βρέθηκε νωρίτερα να χάνει έως και 4,27%.

Σημειώνεται πως το fund Helikon αύξησε τη θέση του στην Πειραιώς στο 9,377% και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στις αγορές του fund αποδίδεται έως ένα βαθμό η ανοδική κίνηση της μετοχής.

Εκτός τραπεζών ξεχώρισε και σήμερα η Μυτιληναίος (2,13%) και με καλές για την εποχή συναλλαγές. Ο ΟΛΠ ενισχύθηκε 1,91% και με μικρότερη άνοδο κινήθηκαν Aegean, Jumbo και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ο ΟΤΕ στον αντίποδα μαζί με ΟΠΑΠ και Σαράντη κατέγραψαν απώλειες άνω του 2% και λίγο μικρότερες ήταν οι απώλειες για ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορισμένο παρέμεινε το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισε η άνοδος κατά 3% των Ευρωσυμβούλων, η οποία συνοδεύτηκε και από καλές συναλλαγές και η άνοδος κατά 2,44% της Unibios.

Η Phoenix Vega Mezz είχε άνοδο 2,3% με όγκο άνω των 6 εκατ. τεμαχίων, ενώ με καλή άνοδο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Lavipharm υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, λόγω της αύξησης κεφαλαίου, ενώ με απώλειες 6,23% έκλεισε η MIG και 3,06% η Ideal.

Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης είχε άνοδο 3,47%.