Γιατί βυθίζεται η μετοχή της Credit Suisse
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί βυθίζεται η μετοχή της Credit Suisse

Μία τελευταίας στιγμής κλήση για εξηγήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανάγκασε την ελβετική τράπεζα Credit Suisse να αναβάλλει τη δημοσιοποίηση του ετήσιου απολογισμού της, με τη μετοχή της να κάνει βουτιά 6% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης την Πέμπτη.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές που εγείρουν ερωτηματικά για τις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας είναι το τελευταίο χτύπημα στον όμιλο που προσπαθεί να ανακάμψει μετά από σειρά σκανδάλων και σημαντική φυγή πελατείας.

Η τελευταία εξέλιξη δεν άρεσε στην αγορά που περίμενε τη δημοσιοποίηση του ετήσιου απολογισμού την Πέμπτη. Οι αναλυτές στη Vontobel εκτιμούν ότι η αναβολή δεν βοηθά το επενδυτικό κλίμα και την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην τράπεζα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και άποψη της Kantonalbank στη Λωζάννη. Οι αναλυτές της πιστεύουν ότι πλέον η μετοχή της Credit Suisse προσφέρεται μόνο για κερδοσκόπους που αρέσκονται στο να ποντάρουν σε επιχειρηματικά turnaround.

Τον Φεβρουάριο, η Credit Suisse εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια ζημιά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στη χρήση 2022 με τους πελάτες της να αποσύρουν δισ. από την τράπεζα. Προειδοποίησε ότι αναμένει σημαντικές ζημιές και στη φετινή χρήση.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει προσπάθεια μεγάλης αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, μειώνοντας τα κόστη και 9.000 θέσεις εργασίας. Σχεδιάζει και την απόσχιση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής υπό τη νέα επωνυμία CS First Boston.

Η Credit Suisse xτυπήθηκε από την κατάρρευση του αμερικανικού hedge fund Archegos to 2021 που της στοίχησε ζημιές $5,5 δισ. 

Τα ερωτηματικά για τις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας έρχονται σε μία στιγμή που ξεκινά την υλοποίηση μιας σύνθετης αναδιάρθρωσης. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ένας μεγαλομέτοχος της Credit Suisse, η Harris Associates, ρευστοποίησε το ποσοστό της στον ελβετικό όμιλο.

Σε δηλώσεις στους Financial Times, η Harris Associates ανέφερε ότι είχε εξαντληθεί η υπομονή της με τη στρατηγική της τράπεζας για το πώς θα σταματήσει τις απανωτές ζημιογόνες χρήσεις και τη φυγή πελατείας. Η συμμετοχή της στη Credit Suisse είχε μειωθεί από 10% στο 5% προς το τέλος του 2022.

Τον Νοέμβριο πέρυσι ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε την τράπεζα σε μία μόλις βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδι».

Η μετοχή της Credit Suisse έχει χάσει γύρω στο 95% της αξίας της από το καλοκαίρι του 2007 μετά από σειρά σκανδάλων και ζημιογόνων χρήσεων. Δεν κατάφερε να ανακάμψει στο ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών πέρυσι που πυροδότησε η άνοδος των επιτοκίων με την αγορά να προεξοφλεί τον θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Harris Associates στους Financial Times, «γιατί να διακρατείς κάτι που καίει κεφάλαια όταν ο υπόλοιπος κλάδος δημιουργεί κεφάλαια;»