Γερμανία: Ζητά αναθεώρηση της πολιτικής δασμών της ΕΕ λόγω Temu και Shein
AP Photo/Charles Rex Arbogast
AP Photo/Charles Rex Arbogast

Γερμανία: Ζητά αναθεώρηση της πολιτικής δασμών της ΕΕ λόγω Temu και Shein

Η Γερμανία υποστηρίζει την αναθεώρηση των εισαγωγικών δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει την απαλλαγή για τα φθηνά δέματα που βοήθησε τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές Shein και Temu να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς παρέχοντας φθηνότερα ρούχα, αξεσουάρ και gadgets που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Οι επικριτές της Shein και της Temu στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παραπονεθεί ότι χρησιμοποιούν την φοροαπαλλαγή για να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές τους και να αποφεύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους.

Η πρακτική αυτή βοηθά τις δύο εταιρείες να προσφέρουν φθηνά προϊόντα όπως φορέματα με μόλις 8 δολάρια και έξυπνα ρολόγια με 25 δολάρια σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο. Η Shein επιταχύνει τις προετοιμασίες για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την προσπάθεια εισαγωγής στη Νέα Υόρκη που αντιμετώπισε αντιδράσεις από τους νομοθέτες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, τα πακέτα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου από χώρα εκτός ΕΕ δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς εάν η αξία τους είναι κάτω από 150 ευρώ.

Η κύρια ένωση λιανεμπόρων της Γερμανίας, η Handelsverband Deutschland (HDE), ασκεί πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η απαλλαγή έχει ενθαρρύνει τη μαζική αύξηση των μικρών δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Shein και η Temu και ότι οι τελωνειακές αρχές δεν έχουν την ικανότητα να ελέγχουν όλα τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έχει υποδείξει «ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 150 ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η HDE στο Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν υπέβαλε «προτάσεις για την προσαρμογή της ευρωπαϊκής τελωνειακής νομοθεσίας στις προκλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου», αναφερόμενο σε ένα ευρύτερο σχέδιο μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Η ΕΕ συζητά την κατάργηση του ορίου ως μέρος ενός σχεδίου μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο του 2023.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή κατάργηση του ορίου από την ΕΕ, η Shein δήλωσε: «Σε αντίθεση με ορισμένες κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις, διατηρούμε τις τιμές προσιτές μέσω του επιχειρηματικού μας μοντέλου κατά παραγγελία που βασίζεται στην τεχνολογία και της ευέλικτης αλυσίδας εφοδιασμού».

Η ανταγωνίστρια Temu, η οποία ανήκει στην κινεζική Pinduoduo Holdings, αρνήθηκε ότι η ανάπτυξή της οφείλεται κυρίως στην πολιτική αφορολόγητου εμπορίου. «Οι πρωταρχικοί μοχλοί πίσω από την ταχεία επέκταση και την αποδοχή μας από την αγορά είναι η αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι επιχειρησιακές ικανότητες που έχουμε καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Temu στο Reuters.

Η βιομηχανική ένωση Ecommerce Europe, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η Amazon και το eBay, ανέφερε ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου θα αύξανε τις εμπορικές τριβές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα από βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την τελωνειακή μεταρρύθμιση τον Μάρτιο, αλλά το νομοσχέδιο θα αξιολογηθεί περαιτέρω μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη από 150 ευρώ έφτασαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι «ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα όρια των τελωνείων».

Φωτογραφίες: AP Photo