Γάτες και σκύλοι σε μια ανατρεπτική έκθεση

Γάτες και σκύλοι σε μια ανατρεπτική έκθεση

Ο Μαλρώ υποστήριζε ότι ιερό ζώο στον αιγυπτιακό πολιτισμό είναι η γάτα και στον ελληνικό το άλογο. Ανέκαθεν τα ζώα, είτε ως σύμβολα, διακοσμητικά στοιχεία, πλάσματα μυθικά ή θεϊκά, είτε απλά ως οικείο και προσφιλές θέμα των καλλιτεχνών, πρωταγωνίστησαν στην τέχνη από τις βραχογραφίες στις σπηλιές έως την ψηφιακή εποχή μας (βλέπε τα ανάρπαστα CryptoKitties στον κόσμο των NFT’s). Με διάφορους τρόπους απεικόνισης, με ποικιλία χρωμάτων, μέσα από την προσωπική ευαισθησία κάθε δημιουργού και τα προσφερόμενα μέσα της εποχής, στόλισαν και στολίζουν τοίχους, οροφές, ναούς, πίνακες ακόμα και ανθρώπινα κορμιά.

Η Sianti Gallery σε συνεργασία με την εταιρεία «Your Pet», το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:00 (4/6), εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Art Your Pet». Συγκεντρώνει την παρουσίαση έργων 36 καλλιτεχνών με θέμα τους φίλους μας τα ζώα. Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε από τον Θοδωρή Σιαντή και την Ευγενία Σαμαρά, τους ιδρυτές της εταιρείας Your Pet. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εφαρμογή, που ασχολείται με υιοθεσίες και εξαφανίσεις ζώων και ήδη μετρά 20.000 μέλη από την έναρξή της, τον Σεπτέμβριο 2021, ενώ διαθέτει αντίστοιχο κανάλι στο YouTube. Η έκθεση έχει φιλοζωικό χαρακτήρα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της θα διατεθεί στην Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων «ZEM RESCUE».

«Είναι πολύ σπουδαίο, νομίζω, να υπενθυμίζουμε συνεχώς και προς πάσα κατεύθυνση, το μεγάλο χρέος που έχουμε εμείς, τα λεγόμενα, έλλογα όντα προς το υπόλοιπο, ζωικό βασίλειο του πλανήτη, τα θεωρούμενα "άλογα"» σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης. «Είναι πολύ λυπηρό αλλά είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος με τον τεχνολογικό, κυρίως, πολιτισμό που δημιούργησε, αποτελεί όλο και περισσότερο τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη ενώ είναι εκείνο το ζώο που απειλεί με εξαφάνιση τα περισσότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας της γης μας. Άρα, είναι απόλυτα αξιέπαινη η προσπάθεια της Your Pet και της γκαλερί Sianti να συνδιοργανώσουν μιαν εικαστική έκθεση με βασικό θέμα και πρωταγωνιστές τους φίλους μας τα ζώα σε μιαν εκδήλωση με έργα ζωγραφικής ή γλυπτικής, με εγκαταστάσεις ή βίντεο. Κι ως προς ζώα, αυτά είναι βέβαιο πως και φίλοι μας είναι όσο και ακούσια θύματα μας. Ως προς εμάς όμως; Να γιατί χρειαζόμαστε την τέχνη. Την υψηλότερη, δηλαδή, έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού. Για να μας ευαισθητοποιεί, να μας ενεργοποιεί και να μας προβληματίζει. Για να μας κάνει λίγο περισσότερο ανθρώπινους. Όπως λίγο περισσότερο ανθρώπινους μάς κάνει εξάλλου κι η επαφή και η σχέση μας με τα ζώα» καταλήγει ο Καθηγητής.

Καλλιτέχνες: Αντωναρόπουλος Χρήστος, Αλεξόπουλος Στάθης, Αρκάς, Γιάκου, Γιαννακόπουλος Λεωνίδας, Γκάγκικ Αλτουνιάν, Δημητριάδου Κατερίνα, Κανά Ειρήνη, Καράς Χρίστος, Κουντούρης Μιχάλης, Λάβδας Κώστας, Μηνάς, Μπελιβανάκη Λίλα, Μυταράς Δημήτρης, Ντιός Κώστας, Παπαγιάννη Σύνη, Παπαγιάννης Θόδωρος, Παπαδημητρίου Βιβή, Παπαϊωάννου Χριστίνα, Πιστώνης Αχιλλέας, Ραυτόπουλος Θοδωρής, Σαρακατσιάνος Χρήστος, Σελιμάς Βασίλης, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σπάρταλης Άγγελος, Σπυριούνης Κώστας, Σταθόπουλος Γιώργος, Στεφανίδου Αριάδνη, Στέφου Μάϊρα, Τόλης Κωνσταντίνος, Τσιμπλάκη Μαριτάσα, Φασιανός Αλέκος, Φωτιάδου Σοφία, Χαντζαράς Απόστολος, Χάρος Μανώλης, Χρυσικός Θοδωρής.

Συμμετέχοντες εικαστικοί μιλούν στο κανάλι της Sianti Gallery εδώ.

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη). Τηλ: 210 7245432, 210 3648335. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00, Τετάρτη 10:00-15:00, Σάββατο 10:00-16:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.