Εξανεμίζονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη

Εξανεμίζονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Απώλειες 0,45% καταγράφει ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 583,37 μονάδες, με μικτές τάσεις να επικρατούν στις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται λοιπόν με απώλειες καθώς η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στη ροή των πολιτικών εξελίξεων, τόσο στο θέμα του ασφαλιστικού όσο και στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς - κάτι που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα θα πάρει αρκετό χρόνο ώσπου να ολοκληρωθεί.

Η υπάρχουσα κατάσταση μόνο καλό δεν κάνει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αφού διατηρείται η νευρικότητα και η αδιαφορία των επενδυτών σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, κάτι το οποίο φαίνεται και κατά την σημερινή συνεδρίαση με τον γενικό δείκτη να μην καταφέρνει να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Ουσιαστικά αυτό που θα κάνει την ελληνική αγορά να αφυπνιστεί είναι κάποιο θετικό νέο από πολιτικής πλευράς το οποίο θα είναι ικανό να ανακτήσει (εν μέρει) την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.

Πλέον και στην σημερινή συνεδρίαση η προσοχή στρέφεται κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης καθώς και στην δημοπρασία αυτής, αφού θα καθοριστεί σε σημαντικό ποσοστό και το κλείσιμο του γενικού δείκτη, ανάλογα με την εμφάνιση εντολών αγοράς ή πώλησης.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης στην συνεδρίαση της Παρασκευής βρέθηκε ξανά μέσα στο πτωτικό κανάλι που δημιουργήθηκε από τις 17/3/2014 (σε εβδομαδιαία βάση) και συνεχίζει και κατά την σημερινή συνεδρίαση να βρίσκεται μέσα σε αυτό με την στήριξη του να βρίσκεται πλέον στις 560 μονάδες.

Η μετοχή της ΑΛΦΑ βρίσκεται στα €2,07 με απώλειες 0,48%, της ΕΤΕ στα €0,286 με κέρδη 0,70%, της ΠΕΙΡ στα €0,251 με απώλειες 1,18% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,944 με απώλειες 0,32%.

Το ανοδικό σήμα παραμένει για την μετοχή του ΤΙΤΚ με την αντίσταση να βρίσκεται στα επίπεδα των €17,7563. Η μετοχή βρίσκεται στα €17,45 με απώλειες 0,29%.

Με ανοδικό σήμα και η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με την αντίσταση να βρίσκεται στα επίπεδα των €1,5204. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €1,46 με απώλειες 1,35%.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έδωσε πτωτικό σήμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής κι εάν το διατηρήσει στην σημερινή κι αυριανή συνεδρίαση (φίλτρο τρία) τότε πιθανόν να βρεθεί στο σημείο στήριξης των €4,9136. Η μετοχή διαπραγματεύεται με κέρδη 0,20% στα €4,97.

Σε πτωτική τροχιά κινείται και η μετοχή της ΜΕΤΚ με το σημείο στήριξης να βρίσκεται στα €6,8916. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €6,91 αμετάβλητη.

Σε πτωτικό κανάλι και η μετοχή της ΔΕΗ καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις εμφανίζει αδυναμία αντίδρασης με το επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στα €2,6724 (σε εβδομαδιαία βάση). Η μετοχή διαπραγματεύεται με κέρδη 0,82% στα €3,71.

Στο χρηματιστήριο παραγώγων τα ανοικτά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

ΑΛΦΑ    11.764    ΣΜΕ ανοικτά

ΕΤΕ       70.295            »

ΠΕΙΡ     27.764            »

ΕΥΡΩΒ  19.719             »

Ο τζίρος βρίσκεται στα €15,7 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €2,18 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει μέχρι στιγμής πράξη, 22 κινούνται ανοδικά, 39 πτωτικά και 20 παραμένουν αμετάβλητες.