Επιστροφή πωλητών και εύλογη διόρθωση στο Χ.Α.

Επιστροφή πωλητών και εύλογη διόρθωση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κατοχύρωση κερδών λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μετά το μεσημέρι γύρισε σε πτωτική τροχιά, καθώς βγήκαν πωλητές τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips. To πρώτο διάστημα της συνεδρίασης ήταν ανοδικό, με τους long να «χτίζουν» περαιτέρω στα κέρδη του ράλι των προηγούμενων ημερών, όμως σταδιακά βγήκαν εύλογες ρεστοποιήσεις, δεδομένου ότι η αγορά ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 742 μονάδες με απώλειες 0,79%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ηπιότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου της περασμένης εβδομάδας. Αυτό, είναι θετικό, καθώς δείχνει ότι η πτώση δεν έχει... ποιοτικά χαρακτηριστικά τάσης, αλλά είναι απόρροια απόσυρσης των αγοραστών αλλά και φυσιολογικών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 758,80 μονάδες. Στο χώρο του FTSE 25 ανοδικά διατηρούνται μόνο οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Πειραιώς και Fourlis.

Αντιθέτως, πρώτη σε απώλειες στο χώρο του Large Cap είναι η ΔΕΗ που χάνει 6,80% της αξίας της, ενώ πτώση άνω του 5% έχει η Attica Bank με φόντο την αύξηση κεφαλαίου που ανακοίνωσε.

Πιέσεις άνω του 3% δέχεται ο τίτλος της Eurobank, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι Alpha Bank, Εθνική, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Απώλειες άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Lamda Development.  

Στον Mid Cap η εικόνα παραμένει μεικτή, ενώ στο σύνολο της αγοράς 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που καταγράφουν απώλειες.