Έπεσε το «κάστρο» των 5.000 μονάδων για τον S&P500
Shutterstock
Shutterstock

Έπεσε το «κάστρο» των 5.000 μονάδων για τον S&P500

Άλλο ένα οχυρό έπεσε, άλλο ένα κάστρο κατακτήθηκε, άλλο ένα ρεκόρ καταρρίφθηκε και το… πάρτι στις αγορές συνεχίζεται. Ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης του πλανήτη, S&P 500, σκαρφάλωσε πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά στην 66χρονη ιστορία του, γράφοντας πλέον 10 ρεκόρ μόνο μέσα στο 2024 και πολλούς μήνες νωρίτερα από τις προβλέψεις των ειδικών. Για μία ακόμη φορά οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων έπεσαν έξω, καθώς δεν περίμεναν τόσο γρήγορη ανάκαμψη και πίστεψαν στα νέα υψηλά μόνο αφού εξελίχθηκε το ράλι στα τέλη του έτους. 

Τώρα, αναλυτές όπως της UBS προβλέπουν ότι το ράλι έχει ακόμη δρόμο και μπορεί να οδηγήσει τον S&P 500 έως τις 5.300 μονάδες. Η Wall Street έχει πετύχει κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του Νίξον. Ο S&P 500 κινείται ανοδικά στις 14 από τις τελευταίες 15 εβδομάδες, μία επίδοση κρατάει από το 1972. Την… ευθύνη για αυτή την ιστορική επίδοση έχουν τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Οι αγορές πανηγυρίζουν ξανά γιατί εκτιμούν ότι η ξεκάθαρη εξασθένηση του πληθωρισμού, μετά την αναθεώρηση της μέτρησης για τον Δεκέμβριο, επιτρέπει στην Fed να προχωρήσει χωρίς... αναστολές σε μειώσεις επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες. 

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκονται οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας. O Nasdaq σημείωσε άλμα 1,25% την Παρασκευή και υπολείπεται πλέον περίπου 67 μονάδες από το δικό του ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στις 19 Νοεμβρίου του 2021. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον Nasdaq μετά το 2008. Στο προσκήνιο και πάλι η μετοχή της Nvidia, η οποία κυριολεκτικά καλπάζει, με άνοδο 18% στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις και κέρδη άνω του 45% μέσα στο 2024 και άνω του 220% τον τελευταίο χρόνο.

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ανέρχεται πλέον στα 1,78 τρισ. δολάρια, όταν της Amazon διαμορφώνεται στα 1,81 τρισ. δολάρια και της Alphabet στα 1,85 τρισ. δολάρια. Απίστευτα πράγματα για την εταιρεία που έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με τον ντόρο γύρω από την τεχνική νοημοσύνη καθώς κατασκευάζει τα πιο εξελιγμένα και απαραίτητα για τις νέες εφαρμογές τσιπάκια.

Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγεται και η Microsoft, της οποίας η μετοχή κερδίζει 11,8% φέτος. Η Microsoft είναι πλέον με διαφορά η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία έχει φτάσει στα 3,12 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας την Apple κατά 200 δισ. δολάρια.

Ένα ακόμη σημείο των καιρών είναι ότι ξαφνικά, μέσα στο 2024 δεν ισχύει η αντίστροφη σχέση μεταξύ του δείκτη δολαρίου και των παγκόσμιων μετοχών. Στην αγορά συναλλάγματος, ενώ το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς, δείχνει να κρατάει τα κέρδη που έχει σημειώσει μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Ο δείκτης δολαρίου καταγράφει άνοδο της τάξης του 3% στο έτος, έχοντας μάλιστα ανακτήσει σχεδόν το μισό έδαφος της πτώσης που σημείωσε στους δύο τελευταίους μήνες του 2023. 

Το δολάριο καταφέρνει να ανακάμψει παρά το συνεχιζόμενο ράλι των risky assets που έστειλε τον S&P 500 πάνω από τις 5.000 μονάδες. Στην περίπτωση που επανέλθουν οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, το πιθανότερο είναι το δολάριο να κινηθεί έντονα ανοδικά, ως ασφαλές καταφύγιο, και οι μετοχές να πέσουν αισθητά. Όμως στην παρούσα φάση, η υπεραπόδοση των μετοχών είναι παράλληλα με αυτή του δολαρίου. 

Το πάρτι των risky assets επηρεάζει όπως ήταν αναμενόμενο και τα crypto, με το Bitcoin να κινείται πάνω από το επίπεδο των 47.000 δολαρίων με κέρδη κοντά στο 10% την τελευταία εβδομάδα και το Ethereum να ενισχύεται κατά 8% στα 2.500 δολάρια.