Ενδιαφέρον των Apollo, Blackstone και KKR για το χαρτοφυλάκιο δανείων της SVB
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

Ενδιαφέρον των Apollo, Blackstone και KKR για το χαρτοφυλάκιο δανείων της SVB

Η Apollo Global Management, η Blackstone και η KKR έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά χαρτοφυλακίου δανείων που κατέχει η Silicon Valley Bank, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Καλιφόρνιας που χρεοκόπησε την περασμένη εβδομάδα.

Η Apollo, η Blackstone και η KKR, τρεις από τους μεγαλύτερους διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, είναι μεταξύ των επενδυτών που εκφράζουν επιθυμία να εξαγοράσουν τμήματα της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η τράπεζα διέθετε δάνεια ύψους 73,6 δισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το μέγεθος του χαρτοφυλακίου δανείων για το οποίο ενδιαφέρονται η Apollo και η Blackstone δεν προσδιορίστηκε. Η Blackstone εξετάζει επίσης άλλα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Εκπρόσωποι της Apollo, της Blackstone και της KKR αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Απόσυρση καταθέσεων

Η Federal Deposit Insurance ανέλαβε τη Silicon Valley Bank την Παρασκευή, αφότου η καθιερωμένη πελατειακή της βάση, αποτελούμενη από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας άρχισε να αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις της.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η τράπεζα διέθετε χαρτοφυλάκιο ύψους πάνω από 175 δισ. δολ. κυρίως σε ανασφάλιστες καταθέσεις και συνολικό ενεργητικό ύψους 209 δισ. δολ.

Πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αφορούσαν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα που η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει με ζημία λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Άλλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν δάνεια σε εταιρείες αρχικών σταδίων και ανάπτυξης, καθώς και πιστώσεις σε πλούσιους επιχειρηματίες και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. 

Το χαρτοφυλάκιο δανείων θεωρείται ελκυστική αγορά και δεν αποτέλεσε παράγοντα που συνέβαλε στο bank run το οποίο προκάλεσε την πτώση της Silicon Valley Bank.

«Διαθέτει μακρόχρονη πορεία στον τομέα, η οποία υποστηρίζει την τεχνογνωσία της, τη συντηρητική αναδοχή και την καλύτερη από την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της επίδοση σε σχέση με την αντίστοιχη των ομολόγων της», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service την περασμένη εβδομάδα, καθώς υποβάθμισε το χρέος του SVB Financial Group, της μητρικής εταιρείας της τράπεζας. 

Η FDIC διεξήγαγε δημοπρασία για την τράπεζα το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν προέκυψε αγοραστής. Αντ' αυτού, η ρυθμιστική αρχή δημιούργησε τράπεζα-γέφυρα για να στεγάσει τις καταθέσεις της SVB και υποσχέθηκε να αποζημιώσει όλους τους πελάτες της. 

Η SVB Financial, η πρώην εταιρεία χαρτοφυλακίου της Silicon Valley Bank, διερευνά επίσης το ενδεχόμενο πώλησης άλλων μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των SVB Capital και SVB Securities.