Είναι η κερδοφορία ανόητε!
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Είναι η κερδοφορία ανόητε!

Με το 92% των εταιρειών του S&P-500 να έχουν δημοσιεύσει μεγέθη, η εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς και μπορεί να θεωρηθεί εποικοδομητικά υποστηρικτική. Τόσο οι εκπλήξεις, όσο και οι θετικές αναθεωρήσεις για τη συνέχεια ξεπέρασαν τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας και αν μη τι άλλο έδωσαν κίνητρα αγορών παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των δεικτών στην Wall Street, αποδεικνύοντας και πάλι ότι παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τον ανθεκτικό πληθωρισμό, στο τέλος, αυτό που μετράει και στέλνει ταμείο είναι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Παράλληλα, το α’ τρίμηνο κράτησε δυνάμεις για τη συνέχεια αφού οι υστερήσαντες ταλαιπωρήθηκαν ως επί το πλείστον από μη επαναλαμβανόμενες αρνητικές εγγραφές. 

Με τα ως τώρα δεδομένα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σχεδόν τελικά η αύξηση των κερδών ανά μετοχή έφθασε το 5,4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,5% στις αρχές Απριλίου όταν και ξεκινούσε το ράλι των δημοσιεύσεων. Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (5,8%) συνεχίζοντας ένα εξαιρετικό σερί τριών θετικών περιόδων με αύξηση στα καθαρά κέρδη των εταιρειών.

Το 78% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς ανεβάζοντας τον πήχη πάνω από το μέσο όρο της δεκαετίας (77%) με σημεία αναφοράς τον κλάδο Τεχνολογίας, τις Τηλεπικοινωνίες, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τον κλάδο των διαρκή καταναλωτικών αγαθών. Σε επίπεδο εσόδων οι θετικές εκπλήξεις μετριάστηκαν στο 59% με σημείο αναφοράς τον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Πέραν από τους συνήθεις υπόπτους των υπέροχων 7 του τεχνολογικού κλάδου που συνεισφέρουν πολύ στην κερδοφορία και χωρίς αυτούς οι ρυθμοί αύξησης θα ήταν αρνητικοί (-2,4%) υπάρχει και ο αντίλογος του σημαντικού υστερήσαντα: Η Bristol Myers Squibb επιδρά αρνητικά στο σύνολο καθώς εμφανίζει ζημιές 4,4 $/μετοχή στο α’ τρίμηνο. Χωρίς την επιβάρυνση αυτή ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα  προσέγγιζε το 8,3%.

Σε μικρότερο βαθμό, αρνητική επίδραση δέχονται τα αποτελέσματα από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Pfizer και Gileal Sciences. Εξαιρουμένων των φαρμακευτικών εταιρειών η αύξηση στα κέρδη θα ήταν στο 9,7%, επομένως υπάρχει ένας αξιόλογος αντίλογος στο λεκτικό της «μονοκαλλιέργειας της κερδοφορίας που έρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τις τεχνολογικές μετοχές» αφού αντισταθμίζεται εν μέρει από τη σημαντική αδυναμία του φαρμακευτικού κλάδου. 

Η αποτίμηση της αγοράς δεν άλλαξε ιδιαίτερα, όχι γιατί τα κέρδη δεν βοήθησαν αλλά γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των μετοχών. Ο S&P διαπραγματεύεται στο απαιτητικό ΡΕ των 20,4 φορών για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της δεκαετίας (17,8 φορές) αντανακλώντας αφενός τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων μέσα στη χρονιά που θα εξοικονομήσουν χρηματοοικονομικά έξοδα από τις εισηγμένες, αφετέρου θα ενισχύσουν την καταναλωτική διάθεση αυξάνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Όπως και να έχει το ξεκίνημα της χρονιάς είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών και αν και υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, η εταιρική κερδοφορία του S&P 500 φαίνεται να οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό (244$/ μετοχή) κατά την τρέχουσα χρήση. Αφού οι εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν ρυθμούς αύξησης κερδών 9,2%, 7,3% και 12,2% για τα επόμενα τρία διαδοχικά τρίμηνα φέρνοντας το σύνολο της χρονιάς στο 9%.