field_kentriki_fotografia
Διορθώνει η βρετανική στερλίνα, ελαφρές πιέσεις για το ευρώ

Σε περιβάλλον ήπιων πιέσεων δοκιμάζοντας το επίπεδο στήριξης του 1,21 βρίσκεται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς το αμερικανικό δολάριο βρίσκεται σε διάθεση ανάκαμψης μετά τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα και η βρετανική στερλίνα υποχωρεί απέναντι στο δολάριο κάτω από τα επίπεδα του 1,38 σε ένα περιβάλλον διόρθωσης, αδυνατώντας να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 34 μηνών παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση της ισοτιμίας EUR/USD παραμένει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των επιπέδων 1,21 και 1,2150 αναζητώντας καταλύτες προκειμένου να βρει κατεύθυνση.

Κάποιες θετικές εξελίξεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη γηραιά Ήπειρο και την πολιτική λύση στην Ιταλία δεν φαίνεται προς το παρόν να λαμβάνονται υπόψη από τους «ταύρους» της ισοτιμίας, καθώς το τοπίο παραμένει θολό.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προκειμένου να ηγηθεί της χώρας. Ο εισερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός απολαμβάνει απαράμιλλη επιρροή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αναμένετε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Μετά από σχεδόν καθυστέρηση για αρκετές εβδομάδες, οι νέες δόσεις εμβολίων covid ενισχύουν τις προσπάθειες της ΕΕ για τον έλεγχο της πανδημίας . Επιπλέον, η AstraZeneca - που βρισκόταν σε σύγκρουση με την ΕΕ σχετικά με τις προμήθειες - σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή της.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε μια περαιτέρω βελτίωση στα στατιστικά στοιχεία του Covid. Η  μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σημείωσε πτώση ενεργών περιπτώσεων στις περίπου 155.000, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον και άλλες  χώρες βλέπουν επίσης προσωρινές μειώσεις από την κορυφή που είχαν φτάσει.

Από τεχνικής άποψης, η συνεχής κίνηση της ισοτιμίας μέσα στην εβδομάδα άνω της φθίνουσας γραμμής τάσης ενός μηνός ευνοεί οριακά τους «bullish» εμπόρους. Η ανοδική κίνηση σταμάτησε κοντά στο επίπεδο 50% Fibonacci του πρόσφατου σκέλους 1,2350 - 1,1952 το οποίο παραμένει το ευρύτερο περιβάλλον διαπραγμάτευσης στο οποίο αναμένουμε ότι θα κινηθεί η ισοτιμία μεσοπρόθεσμα.

Διάσπαση του επιπέδου 1,2150 πιθανόν να οδηγήσει την ισοτιμία στο 1,2190 το οποίο συμπίπτει με το 61,8% Fibo. επίπεδο, το οποίο εάν κατοχυρωθεί θα θεωρηθεί ως νέα ώθηση για τους «bullish» εμπόρους. Το ζεύγος μπορεί στη συνέχεια να στοχεύσει και να δοκιμάσει μια ενδιάμεση αντίσταση κοντά στην περιοχή του 1,2270 - 75, προτού τελικά επιδιώξει να ανακτήσει το 1,2300.

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία κάτω από το 1,2100 μπορεί τώρα να βρει κάποια υποστήριξη κοντά στη γραμμής τάσης, επί του παρόντος γύρω από την περιοχή 1,2070. Η αποτυχία υπεράσπισης της στήριξης θα αναιρέσει τυχόν βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση και θα κάνει το ζεύγος ευάλωτο σε ολίσθηση για να αμφισβητήσει το βασικό 1,20 ψυχολογικό επίπεδο, με την πιθανότητα η πτώση να επεκταθεί περαιτέρω προς τα μηνιαία χαμηλά του 1,1950.