Διατηρούνται οι πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Διατηρούνται οι πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Η χθεσινή ευφορία δεν κράτησε πολύ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και της έντασης στις διεθνείς σχέσεις.

Ειδικότερα, σήμερα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, αναζωπυρώνοντας ξανά τις αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την αβεβαιότητα. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μετά συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

Στο «μέτωπο» του πετρελαίου η τιμή του κινείται μετά από οχτώ διαδοχικές συνεδριάσεις πτωτικά, υποχωρώντας από τα σημαντικά κέρδη που έκανε προηγουμένως. Σε αυτό το κλίμα οι τιμές του Brent κινούνται χαμηλότερα 0,2% στα 49,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό υποχωρεί κατά 0,17% στα 46,98 δολάρια/βαρέλι.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,10% στις 383,04 μονάδες, ο FTSE 100 έχει απώλειες 0,01% στις 7.376,57 μονάδες και ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,11% στις 12.461,59 μονάδες.

Παράλληλα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διολισθαίνει κατά 0,21% στις 5.184,8 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,22% στις 20.964,38 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,21% στις 10.582,8 μονάδες.

Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στη Γαλλία, μετά από τις εξαγγελίες του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την αναμόρφωση της γαλλικής Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για συνομιλίες εν όψει της συνεδρίασης της G-20, ενώ το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνάντηση του Donald Trump με τον ρώσο ομόλογό του στις 7 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της WorldPay σκαρφαλώνει άνω του 20% λόγω της υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τις Vantiv και JP Morgan.

Ανοδικά κατά 2,2% σημειώνει και η μετοχή της Stada, στον απόηχο της νέας απόπειρας εξαγοράς από τις Bain Capital και Cinven.

H εταιρεία Sainsbury ανακοίνωσε επίσης, καλύτερες του αναμενόμενου πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισαν τον Μάιο του 2017 οι τιμές παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Σήμερα, οι αγορές στις ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές, λόγω της αργίας για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.