Οι επενδυτές απαιτούν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου για τη Γαλλία από το 2012
AP
AP
Bloomberg

Οι επενδυτές απαιτούν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου για τη Γαλλία από το 2012

Κλίμα ανησυχίας προκάλεσαν στις αγορές το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, αλλά και η απόφαση του προέδρου γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αφού η χώρα εκτός των άλλων αντιμετωπίζει και δημοσιονομικά προβλήματα.

Όπως επισημαίνει ανάλυση του Bloomberg, οι επενδυτές απαιτούν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο εδώ και πάνω από μια δεκαετία για να διακρατήσουν γαλλικά ομόλογα σε σύγκριση με το ασφαλέστερο γερμανικό χρέος, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα κόμματα που διεκδικούν τη νίκη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας μπορεί να διογκώσουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στις 80 μονάδες βάσης την Παρασκευή, η μεγαλύτερη σε επίπεδο κλεισίματος από το 2012, όταν η ευρωζώνη βρισκόταν στα βάθη της κρίσης χρέους της. Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι η διαφορά θα μπορούσε να αυξηθεί στις 100 μονάδες βάσης.

Το «φυτίλι»
Η αριστερή συμμαχία της Γαλλίας παρουσίασε νωρίτερα μέσα στην ημέρα σχέδια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (160 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πρόσθετων ετήσιων δαπανών έως το 2027. Επιβεβαίωσε
επίσης τις προθέσεις της να καταργήσει αρκετές από τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι γαλλικές αγορές πούλησαν απότομα μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς το κόμμα του υπέστη συντριβή από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εκλογικό στοίχημα έβαλε ξανά στο επίκεντρο τους τεντωμένους δημόσιους λογαριασμούς της Γαλλίας και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ατζέντας του Μακρόν.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε τη Γαλλία για δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του ορίου του 3% του μπλοκ, αφήνοντας τη χώρα να υπαχθεί στη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που απαιτεί διορθωτικές ενέργειες και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Trading Economics, H απόδοση του γαλλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,1%, κάτω από το υψηλό 7 μηνών του 3,24% που είχε καταγραφεί στις 11 Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και αναμένουν τις περαιτέρω εξελίξεις.

Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, με τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου. Ενώ οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της πολιτικής των κομμάτων παραμένουν ασαφείς, υπάρχουν φόβοι για σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών υπό μια νέα κυβέρνηση, που ενδεχομένως θα επιδεινώσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός προηγείται στις δεξαμενές, ακολουθούμενος από κοντά από τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ενώ το κόμμα του προέδρου Μακρόν θα έρθει τρίτο.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συζητήσουν έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, ένα βασικό μέτρο του πιστωτικού κινδύνου της Γαλλίας, έχει μειωθεί προς τις 70 μονάδες βάσης, αφού έφθασε σε υψηλό 7 ετών, σχεδόν στις 80 μονάδες βάσης, την περασμένη εβδομάδα.