field_kentriki_fotografia
Shutterstock
Shutterstock

BBBY: H μετοχή «πύραυλος» που συνετρίβη

Οι χρηματιστηριακές χρονιές του 2020 και 2021 στη Νέα Υόρκη είχαν σημαδευτεί από την εκτόξευση διαφόρων μετοχών που αφού έλαμψαν σαν διάττοντες αστέρες, έσβησαν μετά κάπου μακριά σε ένα παράλληλο επενδυτικό σύμπαν.

Ήταν οι χρονιές κατά τη διάρκεια των οποίων, οι νέες γενιές επενδυτών, που είχαν δραστηριοποιηθεί μέσα από τα social media και κυρίως μέσω του #WallStreetBets του Reddit, επέλεγαν μετοχές τις οποίες ακολούθως απογείωναν, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο έναν ιδιότυπο ακτιβισμό.

Η κοινότητα αυτών των νέων επενδυτών διακατέχεται από έναν διάχυτο αντισυστημισμό, απέναντι στο υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα, το σύστημα της εκπαίδευσης και το περιβάλλον των «boomers», όπως χαρακτηρίζουν τους γονείς τους.

Οι νέοι traders πιστεύουν ότι η αμερικανική κοινωνία τους έχει θέσει στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να επιθυμούν με κάθε τρόπο να πάρουν την εκδίκησή τους. Σε ένα πεδίο όπως είναι το χρηματιστήριο, με εργαλεία που τους προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. 

Οι traders του #WallStreetBets, είναι η γενιά του internet. Γεννήθηκε στο Reddit, μεγάλωσε μέσα στα βιντεάκια του YouTube, απλώθηκε μέσω του TikTok και του Twitter. Είναι ένα κίνημα 8 εκατ. μελών, που τα «βάζουν με το σύστημα», τα «βάζουν με το κατεστημένο», χρησιμοποιώντας ίδια περίπου εργαλεία και σχετικά παραπλήσιες μεθόδους.

Είναι ένα κίνημα που δεν ελέγχεται. Ένα κίνημα στο οποίο κυριαρχεί το θυμικό. Ένα κίνημα που από πίσω του δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία, αλλά ούτε και τα αναγκαία κεφάλαια για τη μακροημέρευσή του.

Οι #WallStreetBets επιχείρησαν λοιπόν να τα «βάλουν με το σύστημα», μέσα στον ίδιο τον ναό του χρήματος που είναι τα Χρηματιστήρια, θέτοντας δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να κερδίσουν χρήματα από τις χρηματιστηριακές αγορές και ο δεύτερος ήταν να καταστρέψουν το κατεστημένο της Wall Street. 

Οι χρήστες του #WallStreetBets αποφάσισαν να κινηθούν συντονισμένα στα χρηματιστήρια κάνοντας την ακόλουθη απλή σκέψη. Βρήκαν κάποιες μετοχές που όχι μόνο βρίσκονταν στο επενδυτικό περιθώριο, αλλά ήταν μετοχές στις οποίες σημαντικοί επενδυτές έχουν ποντάρει στην πτώση τους. Δηλαδή έχουν πάρει θέσεις «short».

Οι χρήστες του #WallStreetBets, έλαβαν ξαφνικά «θέσεις long», δηλαδή προέβησαν σε βίαιες αγορές μετοχών. Οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν απότομα. Οι «short θέσεις» άρχισαν να γίνονται ζημιογόνες και οι θεσμικοί επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τις μετοχές, που έχουν πωλήσει για να κλείσουν τις θέσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι τιμές των μετοχών αυξάνονταν ακόμα περισσότερο.

Ανάμεσα σε αυτές τις μετοχές ήταν και αυτές της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Gamestop (NYSE:GME), της αλυσίδας θεατρικών αιθουσών AMC Entertainment (NYSE:AMC), της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Blackberry (NYSE:BB) και της αλυσίδας καταστημάτων λιανικού εμπορίου Bed Bath & Beyond (NASDAQ:BBBY).

Με το σύνθημα #to_the_moon, δηλαδή μέχρι το φεγγάρι, οι traders, κατάφεραν να εκτοξεύσουν τις προαναφερθείσες μετοχές στην χρηματιστηριακή στρατόσφαιρα.

Μια από τις πιο αγαπημένες μετοχές της κατηγορίας των λεγόμενων «meme stocks», είναι και η BBBY, η οποία αφού μεσουράνησε κατά τη διετία 2020- 2021, ανακοίνωσε προ ημερών πως θα οδηγηθεί σε διαδικασία πτώχευσης. Της διαδικασίας της πτώχευσης, είχε προηγηθεί μια πτώση της τιμής της μετοχής από τα $35,30 στα $1,27, δηλαδή μια πτώση της τιμής της τάξης του -96,3%, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο διάγραμμα.

Πενταετές διάγραμμα μετοχής Bed Bath & Beyond

 

Η BBBY, ενημέρωσε τους επενδυτές πως αδυνατεί να αποπληρώσει τον Φεβρουάριο τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει. Το ύψος των ομολογιακών δανείων της εταιρείας ανέρχεται στα $1,2 δισ. με ημερομηνίες λήξεως μέσα στο 2024, 2034 και 2044.

Η αδυναμία πληρωμών καλύπτει και υποχρεώσεις συμβολαίων leasing, υποχρεώσεις προς προμηθευτές αλλά και τρέχουσες δαπάνες. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αναμένουν από την πλευρά της εταιρείας κινήσεις εταιρικού μετασχηματισμού, πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το μοιραίο.

Τα προβλήματα της BBBY είναι χρόνια. Και γι’ αυτό οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές διατηρούσαν θέσεις short, γεγονός που είχε προσελκύσει τους #WallStreetBets traders. Αγοράζοντας τις μετοχές της BBBY το 2020 και 2021, ανάγκασαν τους θεσμικούς να κλείσουν άρον άρον τις θέσεις για να μην μεγεθυνθούν οι ζημίες τους, ωθώντας τη μετοχή από τα επίπεδα των $4 - $4,5 σε τιμές πάνω από τα $30. 

Ωστόσο, το ανοδικό χρηματιστηριακό momentum, δεν αντέστρεψε την αρνητική πορεία των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της BBBY. Η μετοχή πήρε σύντομα την κατιούσα. Το κλίμα άλλαξε για μερικούς μήνες στο Q1 του 2022, όταν ο πρόεδρος της άλλης “meme stock” Gamestop (NYSE:GME) αγόρασε το 9,8% των μετοχών της ΒΒΒΥ, μέσα από το Χρηματιστήριο του Nasdaq. Όμως και πάλι η κυρίαρχη πτωτική τάση, δεν μπόρεσε να ανατραπεί, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα. 

Διάγραμμα 52 εβδομάδων μετοχής Bed Bath & Beyond

Το τέλος της χρηματιστηριακής περιπέτειας της ΒΒΒΥ ήταν αυτό που έχουμε δει εκατοντάδες φορές όταν οι κινήσεις των μετοχών δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό εταιρικό και οικονομικό υπόβαθρό τους. H μετοχή της ΒΒΒΥ ήταν ένας ακόμα πύραυλος που συνετρίβη.