Κερδίζει η ΕΚΤ τη μάχη κατά του πληθωρισμού;
Shutterstock
Shutterstock

Κερδίζει η ΕΚΤ τη μάχη κατά του πληθωρισμού;

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν και μαζί τους αυτές του δομικού πληθωρισμού. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρις ότου πεισθεί ότι ο πληθωρισμός είναι σε πορεία επιστροφής προς τον στόχο του 2%, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane.

H EKT έχει αυξήσει το κόστος χρήματος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και είναι έτοιμη για νέα αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, ελπίζοντας ότι η ακριβότερη χρηματοδότηση της οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση επαρκώς ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός από τα τρέχοντα επίπεδα άνω του 8%.

Τα υψηλότερα επιτόκια διαχέονται στην οικονομία των 20 χωρών του ευρώ, επηρεάζοντας το κόστος των υπηρεσιών και βασικών αγαθών.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να φέρνει αποτέλεσμα, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ σε συνέντευξη του στο Reuters. 

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ όπως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot και η Isabel Schnabel, μέλη του συμβουλίου της, εκφράζουν ανησυχίες ότι ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να κολλήσει και να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.

Τρία είναι τα κριτήρια για την παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Lane. Πρώτον, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα χρειαστεί χαμηλότερες προβλέψεις στον τριετή ορίζοντα εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό.

Δεύτερον, πρέπει να δει πρόοδο και στον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Τρίτον, θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νομισματική της πολιτική δουλεύει, φέρνοντας αποτελέσματα.

Όταν τα επιτόκια πιάσουν ταβάνι, η ΕΚΤ πρόκειται να τα διατηρήσει στα επίπεδα αυτά για αρκετό διάστημα και δεν θα αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της μόλις αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά ο δομικός πληθωρισμός, τονίζει ο Lane.

επιτόκια θα παραμείνουν σε ανασταλτική για την ανάπτυξη περιοχή για αρκετά τρίμηνα, προέβλεψε.

Οι αγορές προβλέπουν σήμερα ότι το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί κοντά στο 4,0% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς από το 2,5% σήμερα.

Ο Lane αποκρούει το σενάριο ότι ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών καταναλωτή για μακρύ διάστημα καθώς οι εργαζόμενοι βασίζουν τις μισθολογικές τους απαιτήσεις στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Όταν αυτός υποχωρεί, επηρεάζει θετικά τα εισοδήματα και τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.